Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Το μνημείο πεσόντων Σωμάτων Ασφαλείας στην Θεσσαλονίκη

Το μνημείο προς τιμήν των πεσόντων ανδρών της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας βρίσκεται σε μικρή πλατεία απέναντι από το τρίτο σώμα στρατού στην Θεσσαλονίκη. Το έργο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Ευθύμης Καλεβράς το έτος 1990.

Δυο είναι τα στοιχεία από τα οποία αποτελείται η σύνθεση. Το πρώτο στοιχείο είναι ένα ορειχάλκινο άγαλμα μεγάλο διαστάσεων τοποθετημένο πάνω σε βάθρο. Αναπαρίσταται μια γυναικεία μορφή η οποία είναι ντυμένη με αρχαιοελληνική ενδυμασία, έχει φτερά και τα χέρια ανοιγμένα. Πάνω στο έργο υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του καλλιτέχνη:

Γλύπτης Ε. ΚΑΛΕΒΡΑΣ

Το δεύτερο στοιχείο είναι ένα ορειχάλκινο μετάλλιο το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο σε στήλη ακριβώς πίσω από το άγαλμα. Το μετάλλιο αναπαριστά το σήμα της ελληνικής Χωροφυλακής με την περιμετρική επιγραφή:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΩΡΟΦΛΑΚΗ
1833

Κάτω από το μετάλλιο είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΜΝΗΜΕΙΟ
ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ ΑΔΡΩΝ ΧΩΡΦ/ΚΗΣ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ
ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1941 - 1944 ΚΑΙ
ΌΛΩΝ ΌΣΩΝ ΈΠΕΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ 
ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ

ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΈΤΟΣ 1990 ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ
ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΟΠΛΙΤΩΝ ΧΩΡ/ΚΗΣ
Β. ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Προσεγγίζοντας τα υπαίθρια γλυπτά της Θεσσαλονίκης, συλλογικό έργο, 14ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, Ιδιωτική Έκδοση, Θεσσαλονίκη, 1999

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.