Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Το ταφικό μνημείο του Αλέξανδρου Καζαντζή στα Ιωάννινα

Στον περίβολο του ορθόδοξου ναού του αγίου Νικολάου των Κοπανών στην πόλη των Ιωαννίνων βρίσκεται ένα αριθμός από τάφους η χρονολογία των οποίων ανάγεται στο τέλος του 19ου αιώνα. Σε αυτή την ανάρτηση θα ασχοληθώ με τον πρώτο ταφικό για τον οποίο μπόρεσα να συλλέξω πληροφορίες, αυτό που βρίσκεται στον τάφο του Αλέξανδρου Καζαντζή.

Πρόκειται για μια μαρμάρινη επιτύμβια στήλη ύψους περίπου δύο μέτρων. Στην κορυφή της στήλης υπάρχει αετωματική επίστεψη και από κάτω ακολουθεί η ανάγλυφη προτομή προφανώς του Αλέξανδρου Καζαντζή. Είναι νεαρής ηλικίας, φοράει πουκάμισο και σακάκι ενώ έχει παχύ μουστάκι το οποίο είναι στραμμένο προς τα επάνω. Η προτομή αναδύεται μέσα από φύλλα δάφνης. Από κάτω είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Τ. ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ
ΕΓΓΕΝΗΘΗ ΤΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 1868
ΑΠΕΒΙΩΣΕ ΤΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1895

Ο Παπασταύρος αποδίδει το έργο στους αφούς Κοτζαμάνη και ορίζει ως έτος κατασκευής το 1896. Στάθηκε αδύνατο να εντοπίσω την υπογραφή των δημιουργών - αν υπάρχει - μιας και το μνημείο έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνο και έχει φαγωθεί κυριολεκτικά από την υγρασία και τη μούχλα. Για τον Αλέξανδρο Καζαντζή δεν μπόρεσα να συλλέξω κάποια πληροφορία.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ιωαννίνων Γλυπτοθήκη, Αναστάσιος Παπασταύρος, Εκδόσεις Apeirotan, Ιωάννινα, 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.