Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Ο ανδριάντας του Ιωάννη Κωλέττη στα Ιωάννινα

Έξω ακριβώς από την είσοδο του κτιρίου της Περιφέρειας Ηπείρου (το κτίριο πριν μερικά χρόνια στέγαζε τη Νομαρχία Ιωαννίνων) και δίπλα στον ανδριάντα του Ελευθέριου Βενιζέλου βρίσκεται ο ανδριάντας του Ηπειρώτη πολιτικού Ιωάννη Κωλέττη. Ο Κωλέττης γεννήθηκε στο Συρράκο της Ηπείρου και σπούδασε Ιατρική στην Ιταλία. Επιστρέφοντας, θήτευσε στην αυλή του Αλή Πασά των Ιωαννίνων και υπήρξε γιατρός του γιου του Μουχτάρ όπως μας λέει ο Μακρυγιάννης. Υπήρξε αμφιλεγόμενη προσωπικότητα με μικρή έως ανύπαρκτη πολεμική προσφορά στην Ελληνική Επανάσταση. Σφοδρός πολέμιος του Δημήτριου Υψηλάντη και του Οδυσσέα Ανδρούτσου, γνήσιος πολιτικάντης, κατόρθωσε να επιβιώσει των πολιτικών ραδιουργιών της εποχής του και να φτάσει μέχρι το αξίωμα του συνταγματικού Πρωθυπουργού. Πέθανε εργένης. 

Το 2000 ο Δήμος Ιωαννιτών προκήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή ανδριάντα του Ιωάννη Κωλέττη. Το πρόπλασμα του Κώστα Καζάκου πήρε το Α΄ Βραβείο και ο Ηπειρώτης καλλιτέχνης μετέφερε το έργο σε ορείχαλκο τοποθετώντας το το 2002 στη θέση που το συναντούμε σήμερα. Πρόκειται για έναn ανδριάντα υπερφυσικού μεγέθους (ύψος 2,10 μέτρα) ο οποίος αποδίδει τoν Κωλέττη σε ώριμη ηλικία. Φοράει φουστανέλα, γούνινο παλτό και φέσι με φούντα στο κεφάλι. Έχει παχύ μουστάκι ενώ στα χέρια του κρατάει χαρτί τυλιγμένο κυλινδρικά. Το αριστερό του χέρι στέκει πάνω σε αρχαιοπρεπή κολόνα. Πάνω στο παλτό του καθώς και στο λαιμό του φέρει παράσημα. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια: 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΛΕΤΤΗΣ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΚ ΣΥΡΡΑΚΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
1774 - 1847

Στα πλαϊνά του βάθρου είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΛΕΤΤΗΣ (1774 - 1847) ΥΠΗΡΞΕ ΑΠΟ ΤΙΣ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΤΕΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ.
ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΤΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΩΣ Ο ΘΕΜΕΛΙΩΤΗΣ ΤΗΣ
ΜΕΓΑΛΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΙΣ ΕΚ ΤΩΝ
ΠΙΘΑΝΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΗΜΟΥ ΕΡΓΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΑΡΑ ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΈΛΛΗΝΟΣ

Ο ΚΩΛΕΤΤΗΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΚΑΙ
ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗ ΠΙΖΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΤΟ 1819
ΜΥΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ
ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΡΡΑΚΟΥ.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΣΕ ΤΗΝ ΉΠΕΙΡΟ ΣΤΗΝ Α΄ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΕ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΕ ΩΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 73 ΕΤΩΝ. 

Το γλυπτό είναι εξαίσιας κατασκευής και επιτυγχάνει υψηλά επίπεδα αισθητικής ποιότητας. Δυστυχώς όμως μειώνεται από την πολιτική ηθική του ανθρώπου τον οποίο απεικονίζει. Η τοποθέτηση μάλιστα του Κωλέττη πλάι στον ανδριάντα του απελευθερωτή Ελευθέριου Βενιζέλου αποτελεί ύψιστη ηθική και πολιτική ύβρη. Για μια ακόμα φορά, το τοπικιστικό πνεύμα των Ηπειρωτών οδήγησε σε υπερβολές. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ιωαννίνων Γλυπτοθήκη, Παπασταύρος Αναστάσιος, Εκδόσεις Apeirotan, Ιωάννινα, 2009

1 σχόλιο:

  1. ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ,ΩΣ ΓΝΗΣΙΟ ΗΠΕΙΡΩΤΗ ΑΠΟ ΜΑΝΑ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗ ΜΕΓΙΣΤΗ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΤΙΜΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ-- ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ. ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΕΤΟΙΑ ΤΙΜΗ Ή ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΤΙΜΗ.... ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΓΙΣΤΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΘΥΣΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΟ "Ξηλωσουνε"ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ..ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.