Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Η προτομή του Χριστόδουλου Σώζου στα Ιωάννινα

Ο Χριστόδουλος Σώζος καταγόταν από το νησί της Κύπρου. Το 1903 εκλέχτηκε Δήμαρχος της Λεμεσού. Το 1912 με την έκρηξη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου εγκατέλειψε το αξίωμα του προκειμένου να συμμετάσχει ως εθελοντής στις γραμμές του ελληνικού στρατού. Φτάνοντας στην Αθήνα συναντήθηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο ο οποίος του πρότεινε να τον τοποθετήσει τιμητικά σε μια θέση του Γενικού Επιτελείου. Ο Σώζος αρνήθηκε και ζήτησε να μεταφερθεί στην γραμμή του μετώπου. Πολέμησε στην Ήπειρο (Δέλβινο, Άγιοι Σαράντα) και έπεσε κατά τις μάχες για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων στις 12 Δεκεμβρίου του 1912. 

Ο Δήμος των Ιωαννιτών τίμησε την θυσία του στήνοντας το 1998 την ορειχάλκινη προτομή του (έργο του Θεόδωρου Παπαγιάννη) στο Πάρκο Κατσάρη στην παραλίμνια περιοχή της πόλης. Ο Σώζος αναπαρίσταται σε μέση ηλικία. Φοράει σακάκι, γιλέκο, πουκάμισο, γραβάτα και παπιγιόν. Έχει κοντά μαλλιά με ελαφρά φαλάκρα στο εμπρόσθιο μέρος της κεφαλής, μακρόστενο μουστάκι και μούσι στο σαγόνι. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
ΣΩΖΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ
ΈΠΕΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕ-
ΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ 
ΙΩΑΝΙΝΩΝ ΤΟ 1912

Πάνω στην προτομή υπάρχει η υπογραφή του γλύπτη και το έτος κατασκευής:

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ 98

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ιωαννίνων Γλυπτοθήκη, Αναστάσιος Παπασταύρος, Εκδόσεις Apeirotan, Ιωάννινα, 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.