Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Η προτομή του Νικόλαου Αναγνωστόπουλου στα Ιωάννινα

Στην πλατεία η οποία βρίσκεται δίπλα από το Γηροκομείο των  Ιωαννίνων στην βόρεια πλευρά της πόλης και η οποία φέρει το όνομα «Πλατεία Γηροκομείου» είναι τοποθετημένη από το 1992 η μαρμάρινη προτομή του Νικόλαου Αναγνωστόπουλου. Ο Αναγνωστόπουλος υπήρξε ιπτάμενος σμηναγός των Γενικών Υπηρεσιών της τότε Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Σκοτώθηκε σε ηλικία τριάντα ετών στην Αγχίαλο της Μαγνησίας. Η προτομή του δημιουργήθηκε από τον γλύπτη Μιχάλη Κωστάκη. Ο Αναγνωστόπουλος αποδίδεται σε νεαρή ηλικία. Φοράει τη στολή της Πολεμικής Αεροπορίας και το αντίστοιχο πηλήκιο στο κεφάλι. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δ.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ ΣΜΗΝΑΓΟΣ
ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ
ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
ΕΦΟΝΕΥΘΗ 18.3.1969

Δεν μπόρεσα πουθενά να εντοπίσω την υπογραφή του γλύπτη επομένως στηρίζομαι στις πληροφορίες που παρέχει ο Παπασταύρος στο έργο του. Όταν φωτογράφισα την προτομή βρισκόταν σε κακή κατάσταση με το μάρμαρο να έχει μαυρίσει σε πολλά σημεία.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ιωαννίνων Γλυπτοθήκη, Παπασταύρος Αναστάσιος, Εκδόσεις Apeirotan, Ιωάννινα, 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.