Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Το μνημείο της Ολυμπιάδας και του Αλέξανδρου στα Ιωάννινα

Ο Μιχαήλ Σέρβος όπως αναγράφεται στη σελίδα του Ιδρύματος των Ελλήνων της Αμερικής υπήρξε ο εμπνευστής της κατασκευής και τοποθέτησης στην πόλη των Ιωαννίνων μνημείου προς τιμήν της Ολυμπιάδας και του γιου της Αλέξανδρου. Η Ολυμπιάδα ως γνωστόν καταγόταν από την Ήπειρο.Οι οικονομικοί πόροι καλύφτηκαν από τους "Ηπειρώτες και Φίλους της Αμερικής" (βλ. βιβλιογραφία).

Το μνημείο κατασκευάστηκε το 2004 από τον γλύπτη John Mazzolini. Τα αποκαλυπτήρια του πραγματοποιήθηκαν στις 20 Αυγούστου του 2005. Είναι φτιαγμένο από επιχρυσωμένο ορείχαλκο. Η Ολυμπιάδα στέκει πλάι στο νεαρό Αλέξανδρο φορώντας αρχαιοελληνική ενδυμασία και κρατώντας στο αριστερό της χέρι τον αετό της Δωδώνης (εύρημα το οποίο εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Ιωαννίνων και το οποίο μεταξύ άλλων αποτελεί έμβλημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων). Ο Αλέξανδρος είναι νεαρής ηλικίας, φοράει πολεμική πανοπλία και κρατάει στο αριστερό του χέρι στραταρχική ράβδο. Με το δεξί του χέρι δείχνει την ανατολή. Στη βάση του γλυπτού υπάρχουν χαραγμένοι μαίανδροι. Πέρα από το ανιστορικό του αετού της Δωδώνης αλλά και της στραταρχικής ράβδου, η όλη αναπαράσταση του Αλέξανδρου θυμίζει περισσότερο τις αναπαραστάσεις των Ρωμαίων αυτοκρατόρων παρά του Έλληνα στρατηλάτη όπως εύστοχα σημειώνει ο Παπασταύρος.  Το  υψωμένο χέρι προς την ανατολή συμπληρώνει το όλο αδύναμο σκηνικό το οποίο θυμίζει γλυπτά τα οποία στήνονται στις μέρες μας στο κρατίδιο των Σκοπίων ή παλαιότερα στις σοβιετικές χώρες της ανατολής. Δηλαδή, γλυπτά χαμηλής αισθητικής αξίας τα οποία τοποθετούνταν για καθαρά πολιτικούς λόγους.

Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΟΛΥΜΠΙΑΣ
ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ
Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

ΗΠΕΙΡΩΤΙΣΣΑ "ΟΛΥΜΠΙΑΣ"
ΟΛΥΜΠΙΑΣ, ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΟΥ ΈΦΕΡΕ
ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ ΌΛΩΝ ΤΩΝ
ΕΠΟΧΩΝ, ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΘΝΗΤΟΣ, ΈΖΗΣΕ ΩΣ ΘΡΥΛΟΣ
ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΩΣ ΗΜΙΘΕΟΣ

ΔΩΡΕΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ
ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
ΕΠΙ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ
ΜΙΧΑΛΗ ΣΕΡΒΟΥ
(ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ ΔΩΔΩΝΑΙΟΥ)
WWW.HELLENES.COM/OLYMPIAS
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2005

Το έργο από την ιδέα της σύλληψης μέχρι την κατασκευή και την τοποθέτηση του δεν μπορεί να σταθεί μπροστά σε καμιά σοβαρή κριτική. Τα αναγραφόμενα πάνω στην πρόσοψη του βάθρου με τους υπερβολικούς επιθετικούς προσδιορισμούς του επιγράμματος, την παράθεση του link (!!!!) της ιστοσελίδας του ...γλυπτού (μοναδικό φαινόμενο στα χρονικά της ελληνικής υπαίθριας γλυπτικής) και την παράθεση σε παρένθεση του ψευδώνυμου του προέδρου της ΠΟΑ, τονίζουν ακόμα περισσότερο το φαιδρό της υπόθεσης.

Μπορεί ωστόσο να αποτελέσει εξαίσιο δείγμα μελέτης για τους φοιτητές της σχολής Καλών Τεχνών αλλά και της Ιστορίας της Τέχνης πάνω στον τομέα του μνημειακού κιτς. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  1. Ιωαννίνων Γλυπτοθήκη, Παπασταύρος Αναστάσιος, Εκδόσεις Apeirotan, Ιωάννινα, 2009
  2. Foundation of Hellenism of America, Αποκαλυπτήρια αγάλματος Ολυμπιάδας και Αλέξανδρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.