Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Η προτομή του Χρηστάκη Ζωγράφου στα Ιωάννινα

Ο Χρηστάκης Ζωγράφος υπήρξε ένας από τους πολλούς Ηπειρώτες ευεργέτες. Γεννήθηκε στο Κεστοράτι της Βορείου Ηπείρου και φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων. Με την ενηλικίωση του πήγε στην Κωνσταντινούπολη όπου ασχολήθηκε με τραπεζικές εργασίες και απόκτησε μεγάλη περιουσία. Υπήρξε οικονομικός σύμβουλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με δικές του δαπάνες κτίστηκαν το Μέγαρο του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου, η Βιβλιοθήκη και το Ζωγράφειο Αρρεναγωγείο (όλα στην Πόλη) καθώς και το υδραγωγείο και ο σταθμός της Χωροφυλακής στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής του έζησε στο Παρίσι.

Η προτομή του βρίσκεται στο πάρκο Ωρολογίου στα Ιωάννινα. Πρόκειται για μια δημιουργία του Γάλλου Henri Michel Antoine Chapu. O ίδιος γλύπτης όπως ανέφερα παλαιότερα κατασκεύασε και το πρόπλασμα του γλυπτού «Η Ελλάς τον Βύρωνα» δεν το ολοκλήρωσε όμως μιας και τον πρόλαβε ο θάνατος. Η προτομή κατασκευάστηκε εκ του  φυσικού (και οι δύο άντρες ζούσαν στο Παρίσι) το 1886. Ο Ζωγράφος αναπαρίσταται σε μεγάλη ηλικία. Έχει κοντά μαλλιά και μουστάκι ενώ φοράει παλτό και από μέσα πουκάμισο. Στη βάση της προτομής αναγράφονται τα λόγια:

ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ
ΖΩΓΡΑΦΟΣ

Πάνω στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ
ΚΕΣΤΟΡΑΤΙ Β. ΗΠΕΙΡΟΥ 1820
ΠΑΡΙΣΙ 1896

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ιωαννίνων Γλυπτοθήκη, Παπασταύρος Αναστάσιος, Εκδόσεις Apeirotan, Ιωάννινα, 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.