Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Η προτομή του αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα στην ομώνυμη πλατεία των Ιωαννίνων

Απέναντι ακριβώς από τη νέα Ζωσιμαία Σχολή στην πόλη των Ιωαννίνων βρίσκεται η πλατεία του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα. Εκεί είναι τοποθετημένο ένα τα πρώιμα έργα του Γιαννιώτη γλύπτη Παύλου Βρέλλη.

Όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα το γλύπτη, το έργο κατασκευάστηκε προτού αυτός φοιτήσει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Ο Σπυρίδων πόζαρε για το έργο, υπάρχει μάλιστα και το σχετικό φωτογραφικό υλικό (βλ. βιβλιογραφία). Πρόκειται πράγματι για μια θαυμάσια ορειχάλκινη δημιουργία. Ο ιεράρχης αποδίδεται ιερατική στολή και πυκνό μούσι. Πάνω στο βάθρο δεν αναγράφεται τίποτα ενώ πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη:

ΠΑΥΛΟΣ ΒΡΕΛΛΗΣ
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
5 - 11 - 48

Η ημερομηνία αναφέρεται στην κατασκευή του γλυπτού. Το έργο δεν το αναφέρει στο έργο του ο Παπασταύρος. Υποθε΄τω λοιπόν λοιπόν πως τοποθετήθηκε στη θέση του μετά το 2009 (έτος έκδοσης του βιβλίου) και πριν το 2013 (έτος όπου φωτογράφισα την προτομή).

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.