Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην Καστοριά

Το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης βρίσκεται στη νότια είσοδο της Καστοριάς επί της παραλίμνιας οδού που φέρει την άκρως ποιητική ονομασία "Λεωφόρος των Κύκνων". Το μνημείο κατασκευάστηκε το 2000 από τον γλύπτη Βασίλη Δωρόπουλο. Πρόκειται για μια μεταλλική γλυπτική σύνθεση αφαιρετικής τεχνοτροπίας. Αναπαρίστανται τρεις ανθρώπινες μορφές η μια πλάι στην άλλη με τις γροθιές τους υψωμένες στον αέρα. Οι τρεις γροθιές ανταμώνουν και γίνονται σαν μια ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως οι μορφές είναι στραμμένες προς το βουνό του Γράμμου. 

Το έργο είναι τοποθετημένο πάνω σε μεγάλο, ακατέργαστο, πέτρινο βάθρο. Πάνω στο βάθρο είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
1940 - 1944
ΓΛΥΠΤΗΣ
ΒΑΣ. ΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΟΡΟΣ
2000

ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ΨΥΧΗΣ
ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ

Το δεύτερο επίγραμμα προφανώς αναφέρεται στον χορηγό του έργου του οποίου το όνομα δεν καταγράφεται. Το μόνο που μας δίνει ως στοιχείο γι' αυτόν η επιγραφή, είναι η Καστοριανή καταγωγή του. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

1 σχόλιο:

  1. Πιθανότατα είναι δωρεά του ίδιου του γλύπτη,Βασίλη Δωρόπουλου,που κατάγεται από τη Μεσοποταμία Καστοριάς.Γνωστότερο έργο του γλύπτη,είναι το Μνημείο Εθνικής Συμφιλίωσης στην πλατεία Κλαυθμώνος των Αθηνών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.