Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Το μνημείο πεσόντων στην Πρέβεζα

Απέναντι ακριβώς από την προτομή του Νικόλαου Κονεμένου την οποία περιέγραψα σε προγενέστερη ανάρτηση βρίσκεται το μνημείο προς τιμήν των πεσόντων κατοίκων της Πρέβεζας στους πολεμικούς αγώνες του 20ου αιώνα. Το μνημείο αρχικώς βρισκόταν μέσα στο κάστρο του αγίου Ανδρέα από όπου μετακινήθηκε πριν από περίπου μια δεκαετία.

Το έργο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Βάσο Καπάνταη το έτος 1960. Πρόκειται για μια ανάγλυφη στήλη η οποία αναπαριστά ως έξεργο τη "Νίκη", Η Νίκη φορά αρχαιοελληνική ενδυμασία, σανδάλια στα πόδια και κρατά στο δεξί της χέρι δάφνινο στεφάνι. Στα πλαϊνά της βάσης εντοπίζουμε την υπογραφή του γλύπτη:

Β.Δ. ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Στα δεξιά της στήλη υπάρχει έτερη μαρμάρινη πλάκα στην οποία μνημονεύονται τα ονόματα των κατοίκων του νομού Πρέβεζας που έπεσαν στους πολέμους από το 1912 μέχρι το 1940. Τούτα τα ονόματα τα παραθέτω στην αντίστοιχη φωτογραφία. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ιωαννίνων Γλυπτοθήκη, Αναστάσιος Παπασταύρος, Εκδόσεις Apeirotan, Ιωάννινα, 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.