Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Το ταφικό μνημείο του Παύλου Μελά στην Καστοριά

Στον περίβολο του βυζαντινού ναού των Ταξιαρχών κοντά στο Μητροπολιτικό Μέγαρο της Καστοριάς βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της νεότερης ιστορίας του Ελληνισμού της Μακεδονίας. Πρόκειται για τον τάφο του αξιωματικού του ελληνικού στρατού και Μακεδονομάχου Παύλου Μελά.

Η ιστορία του Μελά  είναι γνωστή στους περισσότερους. Μετά το θάνατο του στο χωριό Στάτιστα της Καστοριάς, το κεφάλι του θάφτηκε στο Πισοδέρι ενώ το σώμα του μεταφέρθηκε στην Καστοριά και θάφτηκε στον περίβολο του ναού των Ταξιαρχών. Ο τάφος του βρίσκεται στο ίδιο σημείο μέχρι τις μέρες μας. Μετά την απελευθέρωση της πόλης, ο χώρος ταφής του ήρωα καλλωπίστηκε και το 1920 τοποθετήθηκε μαρμάρινη προτομή, έργο του γλύπτη Θωμά Θωμόπουλου

Η προτομή είναι τοποθετημένη πάνω σε πέτρινο βάθρο πίσω από τον τάφο. Ο Μελάς αποδίδεται με εξαιρετικό τρόπο: είναι νέος, με πυκνό, σπαστό μαλλί και μουστάκι. Το πρόσωπο του αποδίδει σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Πάνω στο βάθρο υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα που χει την μορφή παπύρου και αναγράφει τα λόγια:

ΠΑΥΛΟΣ
ΜΕΛΑΣ
ΠΡΩΤΟΜΑΡΤΥΣ
ΤΗΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Σχεδόν εκατό έτη μετά την κατασκευή της προτομής τόσο αυτή όσο και όλο το ταφικό σύνολο βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.