Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Το ταφικό μνημείο του Νεόφυτου Μαλακόζη στο ναό του αγίου Ιωάννη της Πτολεμαΐδας

Το ταφικό μνημείο του ορθόδοξου ιερέα Νεόφυτου Μαλακόζη στον περίβολο του ναού που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου είναι ένα από τα σπάνια δείγματα ταφικής γλυπτικής που συναντά ο επισκέπτης στην περιοχή της Εορδαίας.

Ο Νεόφυτος Μαλακόζης καταγόταν από το Γιαλί Τσιφλίκ της Μικράς Ασίας (χωριό στην περιοχή της Πρόυσας). Μετά την ήττα του ελληνικού στρατού το 1922 ακολούθησε τα καραβάνια των προσφύγων προς την μητροπολιτική Ελλάδα και έπειτα από μια σύντομη στάση στη Θεσσαλία έφτασε στα τότε Καϊλάρια όπου είχε στο μεταξύ εγκατασταθεί ο μεγαλύτερος αριθμός των συμπατριωτών του. Διακόνεψε για χρόνια στο ναό του αγίου Ιωάννη στην άνω Πτολεμαΐδα και μετά το θάνατο του (28 Μαΐου 1962) τάφηκε στον περίβολο του.

Κύριο στοιχείο του ταφικού συνόλου είναι η μαρμάρινη προτομή του ιερέα. Πρόκειται για τη μοναδική ταφική προτομή σε ολόκληρη την πόλη. Ο Μαλακόζης αναπαρίσταται σε μέση ηλικία έχοντας πυκνή γενειάδα και φορώντας τα  χαρακτηριστικά ενδύματα του ιερέα. Πάνω στην ταφική πλάκα υπάρχει εντοιχισμένος σταυρός πάνω από τον οποίο είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΟΙΚ. ΝΕΟΦΥΤΟΣ Κ. ΜΑΛΑΚΟΖΗΣ
ΙΕΡΕΥΣ
ΕΤΩΝ 80
ΑΠΕΒΙΩΣΕΝ ΤΗ 18 ΜΑΪΟΥ 1962

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.