Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Η προτομή του Πρόδρομου Μποδοσάκη – Αθανασιάδη στην Πτολεμαΐδα

O Πρόδρομος Μποδοσάκης -  Αθανασιάδης γεννήθηκε στο χωριό Πόρος της επαρχίας Νίγδης της Μικράς Ασίας. Μετά την ήττα του 1922 έφτασε στην μητροπολιτική Ελλάδα κατορθώνοντας να φέρει μαζί του μεγάλο μέρος της ήδη τεράστιας περιουσίας του. Το πατρικό του επίθετο ήταν Αθανασιάδης ενώ το «Μποδοσάκης» είναι προσωνύμιο που του δόθηκε εκ παραφθοράς του βαφτιστικού του ονόματος στην τούρκικη γλώσσα. Ανέπτυξε μεγάλη οικονομική δραστηριότητα και προέβη σε αρκετές χορηγίες προς το ελληνικό δημόσιο. Με την πόλη της Πτολεμαΐδας τον συνδέει η ενασχόληση του με την εξόρυξη του λιγνίτη (ΛΙ. ΠΤΟΛ.  - Λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας) η οποία ξεκίνησε το 1956 και έκτοτε άλλαξε ριζικά την οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτιστική ζωή της περιοχής.  Η κατασκευή των βιομηχανικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και των ορυχείων εξόρυξης λιγνίτη ήταν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες του Μποδοσάκη. Μετέπειτα, τα έργα πέρασαν στη δικαιοδοσία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Η προτομή του Μποδοσάκη βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης. Είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο. Ο επιχειρηματίας απεικονίζεται σε μέση ηλικία. Φοράει σακάκι, πουκάμισο και γραβάτα. Έχει φαλάκρα και ελάχιστα μαλλιά στα πλαϊνά της κεφαλής. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΜΠΟΔΟΣΑΚΗΣ –
ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ

Η προτομή είναι ίσως η πιο κακοποιημένη της πόλης. Η μύτη είναι σπασμένη ενώ σημάδια από μπογιές υπάρχουν τόσο πάνω στο κυρίως έργο όσο και στο βάθρο. Το έργο είναι ανυπόγραφο και δεν αναφέρεται πουθενά το έτος κατασκευής.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.