Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Η προτομή του Βασίλειου Χατζηευστρατίου στην Πτολεμαΐδα

Ο Βασίλειος Χατζηευστρατίου υπήρξε Δήμαρχος της Πτολεμαΐδας από το 1952 μέχρι το 1958. Κατά την διάρκεια της Δημαρχίας του έλαβε χώρα ένα γεγονός που άλλαξε ριζικά την ιστορία της περιοχής. Κάνω λόγο βεβαίως για την θεμελίωση των πρώτων βιομηχανικών μονάδων της ΔΕΗ και την δημιουργία των πρώτων λιγνιτωρυχείων (1956).

Υπήρξε ο πρώτος Δήμαρχος της πόλης που τιμήθηκε με την τοποθέτηση της προτομής του σε δημόσιο χώρο. Το έργο βρίσκεται τοποθετημένο σε πάρκο της άνω Πτολεμαΐδας μεταξύ των οδών Μικράς Ασίας και Προύσσης. Πρόκειται για μια μαρμάρινη κατασκευή η οποία δημιουργήθηκε από τον γλύπτη Βασίλειο Κωνσταντινίδη το 1997 στην Πτολεμαΐδα. Ο Χατζηευστρατίου αναπαρίσταται σε μέση ηλικία. Είναι φαλακρός με παχιά φρύδια. Φοράει σακάκι, γιλέκο, πουκάμισο και γραβάτα. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

ΒΑΣ. Χ’’ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
1887 – 1971
Τ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Την υπογραφή του γλύπτη την εντοπίζουμε εγχάρακτη τόσο στα πλαϊνά της προτομής όσο και στα πλαϊνά του βάθρου. Παραθέτω παρακάτω τις αντίστοιχες επιγραφές:

Γλύπτης
Βασ Κωνσταντινίδης
1997

Μαρμαρογλύπτης
Βας Κωνσταντινίδης
Πτολεμαΐδα 1997

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.