Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Ο ανδριάντας του Johann Matthias von der Schulenburg στην Κέρκυρα

Ο Johann Matthias von der Schulenburg ήταν Γερμανός στρατάρχης της Βενετσιάνικης Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στο Emden της Γερμανίας το 1861. Την διετία 1867 - 68 πολέμησε με τα αυτοκρατορικά στρατεύματα στην Ουγγαρία εναντίον των Τούρκων. Το 1707 πολέμησε στις μάχες της Ισπανικής Διαδοχής υπό τις διαταγές του πρίγκηπα Ευγένιου. Το 1716 και ενώ πολεμούσε υπό την σημαία της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας κατόρθωσε να υπερασπιστεί επιτυχώς το φρούριο της Κέρκυρας εναντίον της εισβολής των Οθωμανών Τούρκων. Γι' αυτή του την επιτυχία, η Ενετική Γερουσία τον τίμησε - κατά παρέκκλιση των μέχρι τότε συνηθειών της - με την ανέγερση του ανδριάντα του  ενώ βρισκόταν ακόμα εν ζωή.

Στις μέρες μας τούτο το έργο τέχνης βρίσκεται λίγο πριν την είσοδο του παλαιού φρουρίου της Κέρκυρας, στη βόρεια πλευρά. Είναι κατασκευασμένο εξ' ολοκλήρου από μάρμαρο με έτος δημιουργίας το 1718. Ο στρατάρχης απεικονίζεται ως παλαιό Ρωμαίος αυτοκράτορας φορώντας ρωμαϊκή τήβεννο, στρατιωτική ενδυμασία και κρατώντας στο δεξί του χέρι την στραταρχική ράβδο. Στο κεφάλι του φοράει την κλασσική περούκα της εποχής με τις μπούκλες ενώ με το αριστερό του χέρι απομακρύνει την τήβεννο σε μια κίνηση δύναμης και πυγμής. Στα πόδια του βρίσκεται ένα κανόνι. Περιμετρικά του βάθρου υπάρχουν πολεμικά σύμβολα αγώνα και νίκης όπως ένα στρατιωτικό τύμπανο, σημαίες, λάβαρα και τυφέκια της εποχής. Στη πρόσοψη του βάθρου και ανάμεσα σε φύλλα δάφνης είναι χαραγμένα στα λατινικά τα παρακάτω λόγια:

MATTHIE COMITI DE SVLEMBVRGIO
SVMMO TERRESTRIVM COPIARVM PRAEFECTO
CHRISTIANAE RAEIPVBLICAE
IN CORFVRAE OBSIDIONE LABORANTIS
FORTISSIMO ASSETORI
ADHVC VIVENTI
SENATVS
ANNO MDCCXVI DIEXII MENSIS
SEPTEMBRIS

Σε ελεύθερη μετάφραση στα ελληνικά:

Στον Ιωάννη Ματθία Κόμη Σούλεμπουργκ
στρατάρχη των χερσαίων δυνάμεων κατά την πολιορκία
της Κέρκυρας και γενναίο υπερασπιστή της χριστιανικής πολιτείας
ενώ είναι εν ζωή, η Ενετική Γερουσία
στις 12 Σεπτεμβρίου 1716

Η ημερομηνία (12 Σεπτεμβρίου 1716) αναφέρεται στην ημέρα της απόφασης της Γερουσίας για ανέγερση του ανδριάντα. 

Όπως αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα το οποίο βρίσκεται δίπλα στο έργο, το μνημείο κατασκευάστηκε από τον Βενετό γλύπτη Antonio Corradini (1668 - 1745) από λευκό μάρμαρο Καρράρας και αρχικά είχε τοποθετηθεί στο εσωτερικό του Φρουρίου στη βορειοδυτική γωνία της μικρής πλατείας που υπήρχε μετά τη γέφυρα της Ξηράς τάφρου. Αργότερα μεταφέρθηκε από τους Άγγλους (που στο μεταξύ είχαν καταλάβει το νησί) έξω από του φρούριο στη σημερινή του θέση.

Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα υπαίθρια γλυπτά του ελλαδικού χώρου. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.