Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Ο ανδριάντας του Γεώργιου Θεοτόκη στην Κέρκυρα

Στο μέσο της πλατείας Ηρώων Κυπριακού Αγώνα (πρώην πλατεία Στερνών ή Del Banco) στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας δεσπόζει ο μαρμάρινος ανδριάντας του Γεώργιου Θεοτόκη

Ο Γεώργιος Θεοτόκης γεννήθηκε το 1844 στο νησί της Κέρκυρας. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Ιόνιου Πανεπιστημίου και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι. Επέστρεψε στη γενέτειρα του προκειμένου να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου. Στην πολιτική ζωή του τόπου εμπλέκεται το 1879 οπότε και εκλέγεται Δήμαρχος Κερκυραίων. Επανεκλέγεται το 1883 και δυο χρόνια αργότερα εγκαταλείπει τον δημαρχιακό θρόνο προκειμένου να πολιτευτεί ως βουλευτής με το κόμμα του Χαρίλαου Τρικούπη. Στις κυβερνήσεις του εκσυγχρονιστή Πρωθυπουργού διετέλεσε μεταξύ άλλων Υπουργός Ναυτικών και Υπουργός Εσωτερικών. Από το 1899 μέχρι το 1909 διετέλεσε τέσσερις φορές Πρωθυπουργός της χώρας. Κατά τη διάρκεια των πρωθυπουργιών του ξέσπασε και ολοκληρώθηκε ο Μακεδονικός Αγώνας.

Όπως προανέφερα, ο ανδριάντας είναι κατασκευασμένος από μάρμαρο. Κατασκευάστηκε από τον γλύπτη Γεώργιο Δημητριάδη τον Αθηναίο. Ο Α.Χ. Χρήστου στην διατριβή του (βλ. πηγές) δεν αναφέρει έτος κατασκευής ενώ στην επίσημη ιστοσελίδα της Πινακοθήκης του Δήμου Κερκυραίων αναφέρεται ως περίοδος κατασκευής "οι πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα". Σίγουρα κατασκευάστηκε μετά το 1909 (έτος θανάτου του Θεοτόκη) και πριν το 1941 (έτος θανάτου του γλύπτη). Το γλυπτό εδράζεται πάνω σε μεγάλο βάθρο επίσης κατασκευασμένο από μάρμαρο. Ο Θεοτόκης αναπαρίσταται σε μέση ηλικία έχοντας μεγάλο μέτωπο, μουστάκι, και διακριτικό μούσι στο σαγόνι. Φοράει ευρωπαϊκή ενδυμασία: γραβάτα, παντελόνι, καπαρντίνα και παλτό. Το δεξί του χέρι είναι περασμένο στο μέσο της καπαρντίνας ενώ με το αριστερό κρατάει ένα βιβλίο. Στη πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΤΟΚΗΣ

Στα πλαϊνά της βάσης εντοπίζουμε την υπογαφή του γλύπτη:

Γ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές:
  1. Η Γλυπτική στα Ιόνια Νησιά, Α.Χ. Χρήστου, Διδακτορική Διατριβή, Κέρκυρα, 1995
  2. Βιογραφία Γεώργιου Θεοτόκη, Wikipedia
  3. Βιογραφία Γεώργιου Θεοτόκη, sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.