Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Η προτομή της Κλεαρέτης Δίπλα - Μαλάμου στη Λευκάδα

Σύμφωνα με το βιογραφικό που παρατίθεται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, η Κλεαρέτη Δίπλα - Μαλάμου γεννήθηκε το 1898 στην Πρέβεζα. Πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στη Λευκάδα από όπου καταγόταν ο πατέρας της. Το 1909 η οικογένεια της μετακόμισε στην Αθήνα. Εκεί παρακολούθησε τα μαθήματα του Γυμνασίου και άρχισε να ασχολείται με τη λογοτεχνία, κυρίως ποίηση και πεζογραφία. Τιμήθηκε με βραβείο της Ακαδημίας των Αθηνών για την ποιητική της συλλογή με τίτλο "Για λίγη Αγάπη" (1929) καθώς και από την Έκθεση Παιδικού Βιβλίου για το έργο της "Ιστορίες για μεγάλα παιδιά". Πέθανε στην Αθήνα το έτος 1977.

Η προτομή της βρίσκεται τοποθετημένη στο Μποσκέτο της Λευκάδας. Πρόκειται για μια ορειχάλκινη κατασκευή φυσικών διαστάσεων, έργο του γλύπτη Αλέξανδρου Κουτσούκου. Η ποιήτρια αναπαρίσταται σε μέση ηλικία με πυκνά μαλλιά στο ύψος των ώμων. Το κεφάλι της είναι στραμμένο ελαφρώς προς τα αριστερά. Πάνω στο μαρμάρινο βάθρο διακρίνονται με δυσκολία εγχάρακτα τα παρακάτω λόγια:

ΤΗΝ ΩΡΑ ΕΤΟΥΤΗ ΞΕΧΩΡΑ
ΛΕΥΚΑΔΑ Ο ΝΟΥΣ ΜΟΥ ΒΑΝΕΙ
ΠΟΥ ΑΝΕΓΡΑΦΟ ΣΤΕΦΑΝΙ
ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΣΟΥ Μ' ΕΣΦΙΓΓΕ
ΨΥΧΗΝ ΑΠ'ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΟΥ
ΣΒΩΛΟ ΘΑΜΠΟ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΟΥ

ΚΛΕΑΡΕΤΗ
ΔΙΠΛΑ-ΜΑΛΑΜΟΥ
1886 - 1997

Διακρίνουμε πως υπάρχει απόκλιση ενός έτους όσον αφορά την ημερομηνία γέννησης μεταξύ του βιογραφικού που παρατίθεται στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και της αναγραφόμενης στο βάθρο ημερομηνίας. Το μάρμαρο που καλύπτει το βάθρο βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση και με δυσκολία μπορεί ο επισκέπτης να διαβάσει τα αναγραφόμενα.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών αναφέρεται ως έτος κατασκευής το 1986 και ως κόστος το ποσό των εκατόν δέκα χιλιάδων δραχμών. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  1. Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Βιογραφία Κλεαρέτης Δίπλα Μαλάμου
  2. Εταιρεία Λευκαδικών Σπουδών, Επιτροπή Ιστορίας και Λαογραφίας

1 σχόλιο:

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.