Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Η προτομή του Μαγκριώτη Θωμά στα Γιαννιτσά

Ο Θωμάς Μαγκριώτης ήταν Δήμαρχος των Γιαννιτσών από το 1942 μέχρι και το 1944, κατά την διάρκεια δηλαδή της κατοχής της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα. Εκτελέστηκε μαζί με άλλους 100 συμπολίτες του από τα στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους δωσίλογους συνεργάτες τους στις 14 Σεπτεμβρίου του 1944.

Η προτομή του βρίσκεται τοποθετημένη στην πλατεία Γκόνου Γιώτα. Πρόκειται για μια μαρμάρινη προτομή, έργο του Φλωρινιώτη γλύπτη Θανάση Μηνόπουλου. Ο Μαγκριώτης αποδίδεται σε μέση ηλικία. Φοράει σακάκι, γιλέκο, πουκάμισο και γραβάτα. Έχει κοντά, σπαστά μαλλιά και φοράει γυαλιά μυωπίας στα μάτια. Το κεφάλι του είναι ελαφρώς στραμμένο προς τα αριστερά.

Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΕΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗ ΥΠΟ ΤΩΝ
ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΤΟΧΗΣ
ΤΗΝ 14ην ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
1944

Στα πλαϊνά της προτομής είναι χαραγμένη η ημερομηνία της κατασκευής και το ονοματεπώνυμο του γλύπτη:

1971
ΓΛΥΠΤΗΣ
ΘΑΝ. ΜΗΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ 46

Στο ιστολόγιο "Η πόλη μας" επιβεβαιώνεται η ημερομηνία κατασκευής μας δίδεται όμως και μια ακόμα πληροφορία: πως η προτομή αρχικώς είχε τοποθετηθεί στο προαύλιο του νοσοκομείου προτού μεταφερθεί στη σημερινή της θέση στην πλατεία Γκόνου Γιώτα.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές
  1. Ιστολόγιο "Η Πόλη μας", Θωμάς Μαγκριώτης, 30.12.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.