Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Η προτομή του Δεμέστιχα Ιωάννη στα Γιαννιτσά

Ο Ιωάννης Δεμέστιχας υπήρξε Έλληνας  αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού ο οποίος έλαβε ενεργό μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα. Κύρια περιοχής δράσης του ήταν η λίμνη των Γιαννιτσών πλάι στον θρυλικό καπετάν Τέλλο Άγρα. Με τη λήξη του Μακεδονικού Αγώνα, συνέχισε την καριέρα του στο ΠΝ φτάνοντας μέχρι το βαθμό του αντιναυάρχου. 

Η προτομή του βρίσκεται τοποθετημένη  στην πλατεία Γκόνου Γιώτα της πόλης των Γιαννιτσών στη λίμνη της οποίας πέτυχε τα σημαντικότερα πολεμικά του κατορθώματα. Πρόκειται για μια μαρμάρινη κατασκευή, δημιουργία του γλύπτη Ιωάννη Τρέζου. Ο Δεμέστιχας αναπαρίσταται σε μέση ηλικία όχι ως Μακεδονομάχος αλλά ως αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Φοράει την επίσημη στολή του σώματος φέροντας τα αντίστοιχα παράσημα στο στήθος και τα αντίστοιχα διακριτικά που φανερώνουν το βαθμό του στους ώμους. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

ΝΑΥΑΡΧΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ Ν. ΔΕΜΕΣΤΙΧΑΣ
ΚΑΠΕΤΑΝ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ 1906 - 1907

Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη:

Ι.Κ. ΤΡΕΖΟΣ
ΓΛΥΠΤΗΣ
ΑΘΗΝΑΙ

Στο ιστολόγιο "Η πόλη μας" αναφέρεται ως έτος αποκαλυπτηρίων το 1979.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές
  1. Ιστολόγιο "Η πόλη μας", Ιωάννης Δεμέστιχας, 30.04.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.