Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Το μνημείο πεσόντων στο Ανατολικό της Εορδαίας

Στη βόρεια πλευρά της κεντρικής πλατείας του Ανατολικού βρίσκεται τοποθετημένο το μαρμάρινο μνημείο προς τιμήν των κατοίκων του χωριού που έπεσαν στις μάχες του ελληνο – ιταλικού πολέμου (1940 -41).  Η όλη γλυπτική σύνθεση αποτελείται από δύο στοιχεία:

Το πρώτο στοιχείο είναι μια στήλη ύψους περίπου δυο μέτρων. Στην κορυφή ως επίστεψη βρίσκεται ένα φοίνικας που ξεπηδάει μέσα από τις φλόγες. Έχει ανοιχτά τα φτερά του και το κεφάλι του υψωμένο προς τα επάνω. Παρακάτω ακολουθεί ανάγλυφη αναπαράσταση μιας ελληνικής σημαίας και ενός τουφεκιού με περασμένη στο μπροστινό του μέρος τη ξιφολόγχη και τα δυο τυλιγμένα με φύλλα δάφνης. Τέλος, στο κάτω μέρος της πρόσοψης της στήλης αναγράφονται τα παρακάτω λόγια:

Η
ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ
ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ
ΤΩΝ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΕΝ ΠΟΛΕΜΟΙΣ

Το δεύτερο στοιχείο της σύνθεσης είναι μια ορθογώνια στήλη ύψους περίπου ενός μέτρου η οποία είναι τοποθετημένη νοτίως της στήλης που αναφέρθηκε παραπάνω. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται οι στρατιωτικοί βαθμοί και τα ονοματεπώνυμα των πεσόντων:

ΠΕΣΟΝΤΕΣ
ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟ – ΙΤΑΛΙΚΟ
ΠΟΛΕΜΟ 1940 – 41
ΛΟΧΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ Ι. ΟΡΕΣΤΗΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ Κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ Π. ΜΙΧΑΗΛ
ΛΟΧΙΑΣ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ Α. ΧΑΡΙΛΑΟΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΜΗΝΑΚΟΣ Δ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΛΟΧΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ν. ΖΑΧΑΡΙΑΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΠΑΥΛΙΔΗΣ Ν. ΑΧΙΛΛΕΥΣ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ Α. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ
ΛΟΧΙΑΣ ΤΣΕΠΕΛΗΣ Γ. ΛΑΖΑΡΟΣ

Δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα του δημιουργού του έργου ούτε και το έτος τοποθέτησης του.
  
Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.