Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Ο ναός του αγίου Δημητρίου στην Μαυροπηγή της Εορδαίας

Το ημερολόγιο έδειχνε την 26 Οκτώβρη του 2014 όταν τελέστηκε η τελευταία αρχιερατική λειτουργία στον - εορτάζοντα εκείνη την μέρα - Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Μαυροπηγή της Εορδαίας. Αν και το χωριό δεν έχει εγκαταλειφθεί πλήρως μέχρι και τις στιγμές που γράφονται αυτές οι γραμμές, ωστόσο ο Ναός έχει υποστεί φθορές από το ρήγμα του γειτονικού ορυχείου και κρίνεται ακατάλληλος για λειτουργία.

Ο ναός του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στη βόρεια είσοδο του χωριού και αποτελεί τον κύριο λατρευτικό χώρο των κατοίκων. Πρόκειται για μια τρίκλιτη βασιλική άνευ τρούλου με ενσωματωμένο το κωδωνοστάσιο στην πρόσοψη. Πάνω στο καμπαναριό υπάρχει ανάγλυφος μαρμάρινος Σταυρός και από κάτω, πάλι σε ανάγλυφη μορφή, η ονομασία και το έτος κατασκευής:

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
1973

Κάτω από την ημερομηνία κατασκευής του Ναού υπάρχει εγχάρακτη η επωνυμία των δημιουργών των ανάγλυφων:
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΦΩΝ ΤΟΠΣΙΔΗ ΠΤΟΛΕΜΑΪΣ ΤΗΛ 223-59

Πάνω από την κεντρική θύρα του Ναού υπάρχει εξωτερική τοιχογραφία η οποία απεικονίζει τον Άγιο Δημήτριο με ανοιχτά τα χέρια να προστατεύει το χωριό της Μαυροπηγής. Αν και η αναπαράσταση του χωριού είναι αναληθής, ωστόσο πρόκειται για σημαντικό δείγμα της λαογραφίας του χωριού, το οποίο πρέπει να διασωθεί κατά τη διάρκεια της μετεγκατάστασης. 


Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.