Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Το μνημείο πεσόντων λιγνιτωρύχων στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Το επάγγελμα του λιγνιτωρύχου - του ανθρώπου δηλαδή που εργάζεται στα ορυχεία εξόρυξης λιγνίτη - ανήκει σε εκείνα τα επαγγέλματα τα οποία είναι κατεξοχήν επικίνδυνα και έχουν μεγάλο ποσοστό πρόκλησης σωματικής βλάβης ή και απώλειας ζωής αυτών που τα εκτελούν.

Δυστυχώς, κατά την διάρκεια της εργασίας τους στα ορυχεία εξόρυξης λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία αρκετοί ήταν οι συνάνθρωποι μας οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους ύστερα από πρόκληση κάποιου ατυχήματος. Προς τιμήν τους έχει στηθεί ένα μνημείο πλάι στον ορθόδοξο ναό της αγίας Βαρβάρας εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας.

Το μνημείο βρίσκεται τοποθετημένο ακριβώς απέναντι από την κεντρική είσοδο του ναού της αγίας Βαρβάρας. Πάνω σε έναν πέτρινο βράχο έχει τοποθετηθεί μαρμάρινη στήλη στην οποία είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΩΝ
ΠΟΥ ΈΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ
ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ

Στην κορυφή του βράχου είναι τοποθετημένα χιαστί τα δυο κύρια εργαλεία ενός εργάτη σε ορυχείο, μια αξίνα και μια βαριοπούλα και κάτω από αυτά υπάρχουν τα αρχικά "ΛΚΔΜ" τα οποία παραπέμπουν στην επωνυμία "Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας"

Ο Νικηφόρος Μανάδης στο βιβλίο του "Ένας Αιώνας Εορδαία" (Πτολεμαΐδα, 2009) παραθέτει στη σελίδα 4 μια φωτογραφία του Χαράλαμπου Πασσαλίδη στην οποία απεικονίζεται το εν λόγω μνημείο με δυο διαφορές: κάτω από την πλάκα που αναφέρθηκε προηγουμένως υπάρχει έτερη μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα ονόματα των πεσόντων και πλάι σε αυτή την πλάκα ένας έξεργος σταυρός. Όταν επισκέφτηκα το μνημείο δεν υπήρχε ούτε ο σταυρός, ούτε η πλάκα. 

Από τη φωτογραφία που ανέφερα παραπάνω, μεταφέρω τα αναγραφόμενα στην πλάκα ονόματα:

ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΒΟΜΒΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΔΟΥΛΚΕΡΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΚΑΡΓΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 
ΚΑΡΠΟΥΖΑΣ ΗΛΙΑΣ
ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΛΑΖΑΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΜΕΪΧΑΝΕΤΣΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΜΕΝΤΕΚΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΜΗΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΜΕΛΕΤΙΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΕΚΙΑΡΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
ΠΟΙΜΕΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΑΧΑΝΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
ΣΙΧΙΔΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
ΣΤΥΛΙΑΝΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΛΗΛ
ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΨΑΡΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΔΟΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ

Το βιβλίο δημοσιεύτηκε το 2009 επομένως η φωτογραφία είναι προγενέστερη. Δυστυχώς, στο διάστημα από το 2009 μέχρι τις μέρες μας κι άλλοι λιγνιτωρύχοι έχασαν τη ζωή τους εν ώρα του καθήκοντος. Ίσως αυτός να είναι ένας πειστικός λόγος απουσίας της πλάκας από το μνημείο: πιθανόν να έχει δοθεί σε κάποιο εργαστήρι μαρμαροτεχνίας για να προστεθούν τα ονόματα των πιο πρόσφατων πεσόντων.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.