Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Η κρήνη με την επιγραφή "ΕΔΜ" στην Άρδασσα της Εορδαίας

Στη βορειοδυτική πλευρά του οικισμού της Άρδασσας υπάρχει ένα από τα παλαιότερα μνημεία του χωριού. Πρόκειται για μια δημόσια κρήνη η οποία κατασκευάστηκε το έτος 1928. Αποτελεί μέρος των έργων που πραγματοποιήθηκαν στο χωριό αμέσως μετά την Ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και την εγκατάσταση σε αυτό προσφύγων από τον Πόντο.

Η κρήνη έχει κατασκευαστεί από τσιμέντο. Η πλάτη της έχει ύψος περίπου δυο μέτρα και δεν παρουσιάζει κανένα καλλιτεχνικό ενδιαφέρον πέρα από μια κυκλική τσιμεντένια επίστεψη στην κορυφή της. Στο κάτω μέρος της κρήνης και ακριβώς μπροστά από την πλάτη υπάρχει γούρνα μικρής διαμέτρου η οποία βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση και κινδυνεύει με κατάρρευση. Πάνω από την βρύση υπάρχει επιγραφή στην οποία αναγράφονται τα παρακάτω:

ΕΔΜ
1928

Τα αρχικά "ΕΔΜ" αντιστοιχούν στο "Ελληνική Δυτική Μακεδονία" ενώ το 1928 αντιστοιχεί στο έτος κατασκευής της κρήνης. Μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν πως παλαιότερα υπήρχε γύρω από την κρήνη σιντριβάνι το οποίο κατεδαφίστηκε. Όταν επισκέφτηκα τον χώρο δεν υπήρχε τίποτε περισσότερο από την κρήνη αυτή καθεαυτή.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.