Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Η κρήνη του εξωραϊστικού συλλόγου στο Αμύνταιο

Στην κεντρική πλατεία του Αμύνταιου και πάνω στον κεντρικό άξονα της κωμόπολης, πενήντα μέτρα νοτίως του ναού των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης υπάρχει τοποθετημένη τσιμεντένια κρήνη. 

Πρόκειται για μια κατασκευή η οποία βρίσκεται εντοιχισμένη (και ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια και κομμάτι) του περιβόλου της κεντρικής πλατείας. Έχει μήκος περίπου δύο μέτρων και ύψος λίγο παραπάνω, περίπου δυο μέτρα και είκοσι εκατοστά. Από την μέση και πάνω η πλάτη της κρήνης είναι καλυμμένη με επεξεργασμένη πέτρα. Στην κορυφή υπάρχει τσιμεντένιο στέγαστρο το οποίο καλύπτεται με κεραμίδια και στηρίζεται στη γη με δυο επίσης τσιμεντένιες κολόνες. Πάνω από την βρύση υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα η οποία βρίσκεται σε κακή κατάσταση και στην οποία αναγράφονται τα παρακάτω λόγια (οι αγκύλες σημαίνουν ότι λόγο της φθοράς δεν κατόρθωσα να διαβάσω τα αναγραφόμενα):

Έγινε με δαπάνες του [...]
και φίλων
Σύλλογος Προστασίας
περιβάλ/ντος εξωραϊσμού
Αμυνταίου και Περιχώρων
Έτος 1987
Ετε

Σύμφωνα λοιπόν με την επιγραφή η κρήνη τοποθετήθηκε το 1987. Χορηγός της υπήρξε ο "Σύλλογος Προστασίας περιβάλλοντος εξωραϊσμού Αμυνταίου και περιχώρων". Και σε αυτό το μνημείο όπως και στο μνημείο πεσόντων που βρίσκεται λίγα μέτρα παρακάτω συναντούμε την επιγραφή "ετε" η οποία δεν μπόρεσα να εντοπίσω τι σημαίνει. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.