Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Το μνημείο των Μιχαήλ Δοσίου και Ηλία Βυζάντη στη Φλώρινα

Ανηφορίζοντας τον λόφο του αγίου Παντελεήμονα στην πόλη της Φλώρινας και αφού περάσουμε τον αρχαιολογικό χώρο της ελληνιστικής πόλης συναντούμε στο δεξί μας χέρι το κτίριο του Φυσιολατρικού, Ορειβατικού Ομίλου Φλώρινας (ΦΟΟΦ). Τον όμιλο ίδρυσε ο ζωγράφος Ηλίας Βυζάντης ενώ το κτήμα προκειμένου να ανεγερθεί το κτίριο δώρισε ο φαρμακοποιός Μιχαήλ Δοσίος.

Προς τιμήν των δυο αυτών ανδρών, το Δ.Σ. του ΦΟΟΦ έστησε το 2006 στην είσοδο του κτιρίου αναμνηστική στήλη.Τα αποκαλυπτήρια της πραγματοποιήθηκαν στης 26 Σεπτεμβρίου του 2006 και δημιουργός της υπήρξε ο Φλωρινιώτης γλύπτης Νικόλαος Δογούλης. Η στήλη είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο. Αναπαριστά ανάγλυφα από την μέση και πάνω δυο αντρικές μορφές. Η πρώτη μορφή που βρίσκεται στο πάνω μέρος της στήλης είναι ο Μιχαήλ Δοσίος. Είναι μέσης ηλικίας, έχει φαλάκρα και φοράει παλτό, γιλέκο, πουκάμισο και γραβάτα. Από κάτω αναπαρίσταται ο Ηλίας Βυζάντης ο οποίος ξεχωρίζει λόγω του πινέλου που κρατά στο δεξί και της παλέτας που κρατά στο αριστερό του χέρι τα οποία προδίδουν την ζωγραφική του ιδιότητα. Έχει κοντά μαλλιά και φορά πουλόβερ και πουκάμισο.  

Η στήλη εδράζεται πάνω σε βάθρο δύο επιπέδων. Στην πρόσοψη του δεύτερου βάθρου υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

ΜΙΧΑΛΗ Γ. ΔΟΣΙΟΥ
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ 1885 - 1974
ΔΩΡΗΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΣ
ΗΛΙΑΣ Ι. ΒΥΖΑΝΤΗΣ
ΖΩΓΡΑΦΟΣ 1910 - 1980
ΙΔΡΥΤΗΣ Φ.Ο.Ο.Φ.

Στο πίσω μέρος της στήλης υπάρχουν δυο πλάκες στις οποίες αναγράφονται τα παρακάτω:

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΦΟΟΦ
ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΒΟΣΔΟΥ
Α ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΧΑΣΟΣ
Β ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΑΜΟΥΤΣΕΛΗΣ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΕΠΠΗΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΆΡΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
ΤΑΜΙΑΣ
ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΑΛΥΒΙΑΝΟΣ
ΈΦΟΡΟΣ ΥΛΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΙΑΠΑΣ
ΈΦΟΡΟΣ ΑΝΑΒΑΣΕΩΣ ΕΚΔΡΟΜΩΝ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΡΟΥ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

και στην έτερη πλάκα

ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ
ΈΓΙΝΑΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
ΤΟΥ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΙΔΗ ΔΗΜΤΗΤΡΙΟΥ
26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.