Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Ο ανδριάντας του Ανδρέα Μιαούλη στην Ερμούπολη

Ο ανδριάντας του Ανδρέα Μιαούλη βρίσκεται στην ομώνυμη, κεντρική πλατεία της Ερμούπολης ακριβώς μπροστά από  το Δημαρχείο και δίπλα στην Παγκάλειο Εξέδρα

Το έργο κατασκευάστηκε από τον γλύπτη Γεώργιο Μπονάνο έπειτα από χορηγία του Σταμάτιου Πρώιου και τοποθετήθηκε στην πλατεία το 1889. Ο Υδραίος Ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης αναπαρίσταται σε μέση ηλικία.  Είναι ντυμένος με ναυτικά ρούχα και φέσι στο κεφάλι. Έχει κοντό μαλλί και μουστάκι. Το κεφάλι του είναι ελαφρώς στραμμένο προς τα δεξιά. Με το αριστερό του χέρι κρατά το πηδάλιο του πλοίου ενώ στο δεξί του χέρι κρατά μια διόπτρα. Αποδίδεται μάχιμος και αγέρωχος ενώ ο μεγάλος μανδύας που είναι ριγμένος στους ώμους του προσδίδει ένα αίσθημα επιβλητικότητας και μεγαλείου. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

Ο ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΕΩΣ
ΤΩ
ΝΑΥΑΡΧΩ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ
ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΑΟΥΛΗ
ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΩΪΟΣ
ΕΧΟΡΗΓΕΙ

Ακριβώς πάνω από την επιγραφή αυτή υπάρχει η ημερομηνία της έκρηξης της Επανάστασης (1821) εγχάρακτη μέσα σε έναν ανάγλυφο ήλιο. Περιμετρικά του βάθρου το οποίο φτάνει σε ύψος τα δυο μέτρα περίπου, υπάρχουν δυο ανάγλυφα. Το πρώτο αναπαριστά δύο αναμμένες δάδες τοποθετημένες χιαστί και στη μέση μια άγκυρα δεμένη με σκοινί ενώ το δεύτερο αναπαριστά δυο αναμμένες δάδες τοποθετημένες χιαστί και τέσσερα φίδια τυλιγμένα από δύο σε κάθε δάδα. Πάνω στη βάση του ανδριάντας υπάρχει η υπογραφή του γλύπτη:

Γ. ΜΠΟΝΑΝΟΣ
ΕΠΟΕΙ

Μπροστά από τον ανδριάντα υπάρχουν τοποθετημένα δυο κανόνια. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.