Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Η προτομή του Ιωάννη Δαλέζιου στην Άνω Σύρο

Ο Ιωάννης Δαλέζιος υπήρξε καθολικός ιερέας με καταγωγή από το νησί της Σύρου. Γεννήθηκε το 1856 στον οικισμό της Άνω Σύρο. Το έτος 1884 διορίστηκε εφημέριος του καθολικού ναού του Βόλου. Μετά τον ατυχή πόλεμο του 1897 και την ήττα της Ελλάδας, η πρωτεύουσα της Μαγνησίας πέρασε και πάλι για λίγο χρονικό διάστημα στην κατοχή των Οθωμανών. Κατά την διάρκεια της σκληρής αυτής κατοχής, ο Δαλέζιος επέδειξε μεγάλη φιλανθρωπική δράση προσφέροντας άσυλο στους κατοίκους της πόλης (ο ναός στον οποίο εφημέρευε ως καθολικός ήταν υπό της προστασία της Γαλλίας). Η όλη δράση του - με αποκορύφωμα μια δοξολογία που τέλεσε υπέρ του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου του Α΄ -  ενόχλησε τις οθωμανικές αρχές οι οποίες και προχώρησαν στη δολοφονία του τον Μάρτιο του 1898. 

Η προτομή του βρίσκεται στη γενέθλια πόλη της Άνω Σύρου σε πολύ μικρή απόσταση από την καθολικό μητροπολιτικό ναό του αγίου Γεωργίου. Ο Δαλέζιος αποδίδεται σε μέση ηλικία, ντυμένος με τη στολή του καθολικού ιερέα και έχοντας πυκνή γενειάδα. Στην πρόσοψη του βάθρου υπάρχει εντοιχισμένη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑΣ
ΔΟΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΡ. ΔΑΛΕΖΙΟΣ
1856 - 1898


Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.