Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Η προτομή του Θεόφιλου Καΐρη στην Ερμούπολη

Ο Θεόφιλος Καΐρης τερμάτισε τον βίο του τον Γενάρη του 1853 στις φυλακές της Σύρου, καταδικασμένος σε διετή φυλάκιση από το δικαστήριο του νησιού. Ένα μήνα μετά το θάνατο του, ο Άρειος Πάγος ακύρωσε τις κατηγορίες εις βάρος του και τον αθώωσε.

Τον Ιούνιο του 1991, 138 έτη μετά το θάνατο του Καΐρη στο νησί της Σύρας, ο Δικηγορικός Σύλλογος του νησιού σε μια κίνηση τιμής (ίσως και εξιλέωσης...) ανήγειρε στην κεντρική πλατεία Μιαούλη, ακριβώς απέναντι από την είσοδο του Δημαρχείου, την προτομή του σπουδαίου αυτού αγωνιστή και στοχαστή των Κυκλάδων και ολόκληρης της Ελλάδας. 

Η προτομή είναι κατασκευασμένη από ορείχαλκο, δημιουργία του γλύπτη Άγγελου Βλάσση. Ο Καΐρης αποδίδεται σε προχωρημένη ηλικία, με έναν κάπως πιο αφαιρετικό τρόπο που τονίζει την τραγικότητα του τέλους του. Στην πρόσοψη του βάθρου υπάρχει εντοιχισμένη ορειχάλκινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

ΘΕΟΦΙΛΟΣ
ΚΑΪΡΗΣ
1784 - 1853

ΣΕΜΝΟΝ ΑΝΑΘΗΜΑ
ΤΩ ΜΕΓΑΛΩ ΔΙΔΑΣ-
ΚΑΛΩ Κ ΔΙΑΝΟΗΤΗ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΔΑΠΑ-
ΝΑΙΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΡΟΥ
ΙΟΥΝΙΟΣ 1991 

Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη και το έτος κατασκευής (1990, ένα έτος πριν την τοποθέτηση):

ΑΓΓΕΛΟΣ
ΒΛΑΣΣΗΣ
1990

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.