Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Η προτομή του Κωνσταντίνου Κανάρη στην Ερμούπολη

Ως γνωστόν, η πολιτεία της Ερμούπολης δημιουργήθηκε κατά κύριο λόγο από Χιώτες και Ψαριανούς μετά την καταστροφή των δυο αυτών νησιών κατά την διάρκεια της ελληνικής επανάστασης. Οι έχοντες ψαριανή καταγωγή κάτοικοι της πόλης θέλησαν να τιμήσουν ένα από τα σημαντικότερα τέκνα της προγονικής τους γης και γι' αυτόν τον λόγο έστησαν σε κεντρική πλατεία την προτομή του πυρπολητή Κωνσταντίνου Κανάρη.

Το έργο βρίσκεται τοποθετημένο στην ομώνυμη πλατεία (πλατεία Κωνσταντίνου Κανάρη) μπροστά ακριβώς από το ξενοδοχείο Ερμής, εκατόν πενήντα μέτρα βορείως του κτιρίου του Τελωνείου. Πρόκειται για μια μαρμάρινη κατασκευή η οποία δημιουργήθηκε από τον Ιωάννη Βούλγαρη που βασίστηκε για να την φτιάξει πάνω σε γύψινο πρόπλασμα του γλύπτη Γεώργιου Βιτάλη. Ο Κανάρης αποδίδεται σε νεαρή ηλικία. Είναι ντυμένος με ναυτικά ρούχα και έχει πυκνά, σπαστά μαλλιά. Το κεφάλι του είναι στραμμένο ελαφρώς αριστερά. Πάνω στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια: 

Ο ΔΗΜΟΣ
ΕΡΜΟΥΠΟΛΕΩΣ
ΤΩ ΠΥΡΠΟΛΗΤΗ
ΚΩΝΣΤ. ΚΑΝΑΡΗ
1821

Στα πλαϊνά του βάθρου υπάρχει εγχάρακτη η ακόλουθη επιγραφή:

ΔΗΜΑΡΧΟΥΝΤΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Σ. ΞΟΧΑΚΗ

Ο Ευάγγελος Ξοχάκης υπήρξε Δήμαρχος της Ερμούπολης κατά τα έτη 1934 - 1940 και 1945 - 1950.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.