Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Η προτομή του Μάρκου Βαμβακάρη στην Άνω Σύρο

Η προτομή του ρεμπέτη και λαϊκού τροβαδούρου Μάρκου Βαμβακάρη βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Άνω Σύρου η οποία φέρει και το όνομα του ακριβώς δίπλα στο σπίτι το οποίο έζησε και που σήμερα λειτουργεί ως μουσειακός χώρος.

Πρόκειται για μια ορειχάλκινη κατασκευή η οποία εδράζεται πάνω σε τσιμεντένιο βάθρο επενδυμένο με πέτρα, δύο επιπέδων. Ο Μάρκος Βαμβακάρης αποδίδεται σε μέση ηλικία. Έχει φαλάκρα με λίγα μαλλιά στα πλαϊνά της κεφαλής, μουστάκι και φοράει πουκάμισο. Στο πρώτο επίπεδο του βάθρου υπάρχει μια εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα η οποία αναγράφει τα παρακάτω λόγια:

ΜΑΡΚΟΣ
ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 
1988

Η δεύτερη επιγραφή αναφέρεται στον χορηγό και στην ημερομηνία τοποθέτησης του έργου. Μεταξύ των δυο επιγραφών υπάρχει ένας έξεργος ορειχάλκινος μπαγλαμάς, το μουσικό όργανο στο οποίο ο Μάρκος Βαμβακάρης υπήρξε δεξιοτέχνης. Στον τοίχο πίσω από την προτομή υπάρχουν δυο εντοιχισμένες μαρμάρινες πλάκες οι οποίες αναγράφουν τα παρακάτω λόγια:

ΠΛΑΤΕΙΑ
ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ

ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ
MARKOS VAMVAKARIS
1905 - 1972

ΕΔΩ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΈΖΗΣΕ ΤΑ
ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ
ΛΑΪΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΚΑΙ
ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ

Παρακάτω, ακολουθεί η εγχάρακτη μετάφραση της επιγραφής στα γαλλικά και στα αγγλικά. Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη Αντώνιου Καλλέγια:

Α. Καλλέγιας

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.