Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Το μνημείο του Άταφου Στρατιώτη στην Ερμούπολη

Το μνημείο προς τιμήν των Ερμουπολιτών στρατιωτών οι οποίοι έπεσαν κατά την διάρκεια των πολεμικών αγώνων του έθνους και των  οποίων το νεκρό σώμα δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί και να ταφεί με τις πρέπουσες τιμές βρίσκεται στον περίβολο του ορθόδοξου ναού του αγίου Νικολάου στην Ερμούπολη της Σύρου.

Το έργο κατασκευάστηκε το 1880 από τον γλύπτη Γεώργιο Βιτάλη. Πρόκειται για μια μεγάλη μαρμάρινη στήλη ύψους περίπου δύο μέτρων και πενήντα εκατοστών. Στην κορυφή ως επίστεψη υπάρχει ένας έξεργος αρσενικός λέοντας ο οποίος κείτεται νεκρός. Από κάτω, περιμετρικά στις τέσσερις πλευρές της στήλης υπάρχει ανάγλυφη φυτική διακόσμηση. Κεντρικό στοιχείο του έργου είναι μια έξεργη γυναικεία μορφή η οποία στέκεται στα γόνατα με πιασμένα τα μακριά μαλλιά της, ημίγυμνη, κρατώντας στο αριστερό της χέρι ένα κλαδί δάφνης και δείχνοντας με το δεξί της χέρι την εγχάρακτη επιγραφή η οποία βρίσκεται ακριβώς από επάνω της:

ΔΟΥΛΕΙΗΝ ΣΤΥΓΕΡΗΝ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΦΟΝΟΝ ΑΙΜΑΤΟΕΝΤΑ
ΦΕΥΓΟΝΤΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΗΜΕΤΕΡΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ
ΠΟΛΛΩΝ ΕΚ ΠΟΛΙΩΝ ΟΙ ΜΕΝ ΜΟΓΙΣ ΕΞΕΣΑΩΘΕΝ
ΣΥΡΟΝ ΤΟΥΣ Δ ΑΡΑ ΠΡΙΝ ΜΟΙΡΑ ΚΙΧΕΝ ΘΑΝΑΤΟΥ
ΟΘΜΑΝΙΚΙΗ ΥΠΟ ΧΕΙΡΙ ΤΑΦΟΣ Δ ΟΥΔΕΙΣ ΕΚΑΛΥΨΕΝ
ΙΜΕΡΤΗΣ ΦΘΙΜΕΝΟΥΣ ΕΙΝΕΚ ΕΛΕΥΘΕΡΙΗΣ
ΤΟΥΣ ΟΛΟΦΥΡΟΜΕΝΟΙ ΚΕΝΟΝ ΕΙΣΑΜΕΘ ΕΝΘΑΔΕ ΣΗΜΑ
ΔΗΜΟΣΙΑΙ ΣΦΙΣΙΝ ΟΙ ΝΑΙΟΜΕΝ ΕΡΜΟΠΟΛΙΝ

ΕΓΕΝΕΤΟ ΤΟ ΗΡΩΙΟΝ ΤΟΔΕ ΈΤΕΙ ΑΠΟ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΙΩΠ

Στην κάτω δεξιά πλευρά της στήλης υπάρχει εγχάρακτο το όνομα του γλύπτη καθώς και το έτος της κατασκευής:

Γ. ΒΙΤΑΛΗΣ ΕΠΟΙΕΙ 1880

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.