Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Το Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων στην Άνω Σύρο

To "Μουσείο των Παραδοσιακών Επαγγελμάτων που Χάνονται" είναι μια όμορφη μουσειακή έκθεση η οποία στεγάζεται σε χώρο του Ιστορικού Αρχείου της Άνω Σύρου, λίγα μέτρα πριν το Δημαρχείο του ιστορικού Δήμου του νησιού.

Κύριος στόχος και σκοπός των εκθεμάτων του μουσείου είναι να αναδείξουν παραδοσιακά επαγγέλματα τα οποία κάποτε άκμασαν στο νησί και με το πέρασμα των χρόνων λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας και της βιομηχανίας πέρασαν στην ανυποληψία και από εκεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Τα εκθέματα είναι τοποθετημένα κατά επάγγελμα, είναι όλα τους αυθεντικά και προέρχονται από δωρεές των κατοίκων του νησιού.

Αρχικά παρουσιάζεται το επάγγελμα του αμαξά. Ήταν ο καροποιός, αυτός που κατασκεύαζε αλλά και επιδιόρθωνε κάρα και άμαξες. Εκτίθενται ξύλινες ρόδες, χαλινάρια, βάσεις για τα πόδια του αναβάτη. Ακολουθεί του επάγγελμα του μελισσοκόμου όπου εκτίθενται η στολή του επαγγέλματος (με το απαραίτητο δίχτυ στην πλευρά του προσώπυ για την προστασία από τις μέλισσες) καθώς και πιθάρια συλλογής και αποθήκευσης του μελιού. Σειρά έχει ο καφετζής όπου εκτίθενται τρία ποτήρια του καφέ με έναν παλαιό μεταλλικό δίσκο μεταφοράς. Στον τοίχο είναι αναρτημένοι πίνακες με τα είδη προς πώληση, με τις τιμές να είναι σε δραχμές. Ο καλαθοπλέκτης με τα καλάθια του και ο γιαουρτάς με το χωνί και την κασέλα μεταφοράς του γιαουρτιού. Παρουσιάζονται επίσης τα επαγγέλματα του λούστρου, του απολυμαντή, του τσαγκάρη και του πιεστή. 

Σε ιδιαίτερη θέση εκτίθενται ο παλαιός θυρεός της Κοινότητας Σύρου καθώς και ένα μεταλλικό εργαλείο το οποίο χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή Όστιας.

Το μουσείο, χωρίς να έχει να επιδείξει κάτι το ιδιαίτερο, είναι προσεγμένο και είναι φανερό πως έχει κατασκευαστεί με μεράκι και αγάπη.

Φωτογραφίες από το μουσείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.