Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Ο ανδριάντας του Δημήτριου Βαφιαδάκη στο Δημαρχείο της Ερμούπολης

Καθώς ο επισκέπτης εισέρχεται στο Δημαρχείο της Ερμούπολης από τις σκάλες της κεντρικής εισόδου της πλατείας Μιαούλη, αντικρίζει ακριβώς απέναντι του και πλάι στο κλιμακοστάσιο τον καθιστό ανδριάντα του Δημήτριου Βαφιαδάκη.

Ο Δημήτριος Βαφειαδάκης υπήρξε Δήμαρχος της Ερμούπολης από το 1870 μέχρι το 1887 και από το 1895 μέχρι το 1898. Υπήρξε ο βασικός εμπνευστής της δημιουργίας του επιβλητικού Δημαρχιακού Μεγάρου της πόλης (σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ), σήμα κατατεθέν για την πόλη του Ερμή μέχει και τις μέρες μας, το οποίο αποπερατώθηκε το 1898, το έτος του θανάτου του. 

Ο ανδριάντας κατασκευάστηκε το 1911 από τον γλύπτη Λάζαρο Σώχο. Ο Βαφιαδάκης αναπαρίσταται σε προχωρημένη ηλικία, καθιστός πάνω σε μια καρέκλα. Φοράει παλτό, καπαρντίνα, πουκάμισο και παπιγιόν. Είναι φαλακρός και έχει πυκνό και μεγάλο μούσι. Το δεξί του χέρι στέκεται στο μπράτσο της πολυθρόνας. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΦΙΑΔΑΚΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

1870 - 1887
1895 - 1898

Πάνω στο γλυπτό υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη και το έτος της κατασκευής:

ΓΛΥΠΤΗΣ
Λ. ΣΩΧΟΣ
1911

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.