Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Η προτομή του Μητροπολίτη Ηλείας Αντώνιου Πολίτη στην Ερμούπολη

Ο Αντώνιος Πολίτης γεννήθηκε στο νησί της Σύρου το 1890. Υπήρξε ιερέας της ορθόδοξης εκκλησίας, φτάνοντας μάλιστα μέχρι το αξίωμα του Μητροπολίτη Ηλείας (1922). Γνωστότερος ωστόσο είναι για την συμμετοχή του στο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης στις τάξεις του ΕΑΜ (ένας από τους δυο μητροπολίτες του ΕΑΜ ο έτερος ήταν ο Κοζάνης Ιωακείμ) και τον ενεργό αγώνα του εναντίον των κατακτητών. Μετά την Απελευθέρωση, η Εκκλησία της Ελλάδος τίμησε αυτόν τον αγνό πατριώτη καθαιρώντας τον (!!!) από το αξίωμα του. Συνέχισε να ιερουργεί ως απλός ιερέας στο Αιγάλεω. Πέθανε το 1963.

Ο Δήμος της Ερμούπολης, ο γενέθλιος Δήμος του αντιστασιακού ιερωμένου, δεν ξέχασε την προσφορά του προς την δοκιμαζόμενη πατρίδα και το 1987 έστησε τη μαρμάρινη προτομή του στην είσοδο του ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Το έργο κατασκεύασε ο γλύπτης Νικόλαος Παρασκευάς. Ο Μητροπολίτης αποδίδεται σε μεγάλη ηλικία, με πυκνό και μεγάλο μούσι και φορώντας όλα τα ιερατικά ενδύματα. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:


ΑΝΤΩΝΙΟΣ Ν. ΠΟΛΙΤΗΣ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ
1890 - 1963

ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΙΕΡΑΡΧΗ
ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
ΜΕ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΙΜΗ
Ο ΓΕΝΕΘΛΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΤΟΥ
ΝΟΕΜΒΡΗΣ 1987
ΛΕΥΤ. ΠΙΤΑΟΥΛΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη καθώς και το έτος της κατασκευής:

Ν.Γ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ 1987

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.