Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Το μνημείο του Αφανούς Ναύτη στην Ερμούπολη

Στην ανατολική πλευρά του λιμανιού της Ερμούπολης, δίπλα στο κτίριο του Τελωνείου και απέναντι από τον περίφημο φάρο της βραχονησίδας "Γάιδαρος" (συναντάται και ως Διδύμη ή Γαϊδουρονήσι) βρίσκεται το μνημείο του Αφανούς Ναύτη. Πρόκειται για ένα μνημείο προς τιμήν όλων εκείνων των ναυτικών οι οποίοι έχασαν την ζωή τους στα ποντοπόρα ταξίδια. Το γλυπτό κατασκευάστηκε το έτος 1974 από τον γλύπτη Γιάννη Παππά. Είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά αξιοθέατα του νησιού και συνήθως οι περισσότεροι επισκέπτες το προσπερνούν με αδιαφορία. Ωστόσο πρόκειται για ένα σημαντικό γλυπτό ενός σπουδαίου νεοέλληνα γλύπτη.

Η όλη σύνθεση είναι αφαιρετική και αποτελείται από δυο στοιχεία. Το πρώτο στοιχείο είναι μια περίπου τεσσάρων μέτρων ύψους στήλη στην μορφή ιστίου ή φουγάρου πλοίου που συμβολίζει την ίδια την ύπαρξη του πλοίου ενώ το δεύτερο στοιχείο είναι μια ορειχάλκινη αφαιρετική μορφή η οποία εδράζεται πάνω σε βάθρο, φαίνεται να χει ανοιχτά χέρια της και μπορεί να συμβολίζει τόσο τον ναυτικό όσο και τα πανιά τα οποία φουντώνουν με τον θαλασσινό αέρα. 

Το μνημείο είναι στραμμένο προς την πλευρά της θάλασσας και καμία επιγραφή δεν υποδηλώνει περί τίνος πρόκειται. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.