Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Το Μνημείο του Ιερού Λόχου στην Ερμούπολη

Το μνημείο του Ιερού Λόχου, της καταδρομικής εκείνης μονάδας που αποτελούνταν από Έλληνες στρατιώτες και αξιωματικούς και που έδρασε από  το 1942 έως το 1945 και συμμετείχε μεταξύ των άλλων και στην απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου, είναι τοποθετημένο στην παραλιακή οδό της Ερμούπολης ακριβώς μπροστά από το κτίριο που στις μέρες μας στεγάζει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Πρόκειται για μια μαρμάρινη στήλη ύψους περίπου δύο μέτρων. Στην κορυφή της φέρει ως επίστεψη έξεργο, ορειχάλκινο, αρχαιοελληνικό κράνος.Από κάτω ακολουθεί ανάγλυφο το έμβλημα του Ιερού Λόχου το οποίο έχει τη μορφή κατακόρυφου σπαθιού που επικάθεται σε κυκλικό δάφνινο στεφάνι. Σε οριζόντιο επίμηκες πλαίσιο πίσω από το σπαθί και το στεφάνι αναγράφονται τα λόγια "Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ". Κάτω από το έμβλημα του Ιερού Λόχου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΟΙ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑΙ
ΜΑΧΗΤΑΣ ΙΕΡΟΥ
ΛΟΧΟΥ

Στην πρόσοψη του βάθρου, κάτω από την προαναφερθείσα επιγραφή υπάρχει η ανάγλυφη αναπαράσταση ενός νεκρού στρατιώτη σε πλήρη πολεμική εξάρτηση. Στις δυο πλαϊνές πλευρές της στήλης υπάρχουν από δυο ανάγλυφα μεταλλικά δάφνινα στεφάνια και από κάτω αναγράφονται αντίστοιχα τα ονόματα των κυκλαδίτικων νησιών στα οποία ο Ιερός Λόχος διεξήγαγε επιχειρήσεις:

ΣΥΡΟΣ
ΠΑΡΟΣ
ΝΑΞΟΣ 
ΘΗΡΑ

ΜΗΛΟΣ
ΊΟΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ

Στο πίσω μέρος της στήλης είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ
1942 - 1945

ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΤΟ 1995 ΜΕΡΙΜΝΗ,
ΕΝΩΣΕΩΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΑΠΑΝΑΙΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΥΚΛΑΔΙΤΩΝ

και παρακάτω:

ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ 1942 - 1945

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΝΗΣΙΩΝ
ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Η παραπάνω επιγραφή είναι επίσης χαραγμένη παρακάτω στην αγγλική γλώσσα. Τέλος, στο πίσω μέρος του βάθρου υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη: 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 
ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ
Σ κ Θ ΦΙΛΙΠΠΟΤΗΣ
ΑΘΗΝΑ - ΤΗΝΟΣ

Συνοψίζοντας, το μνημείο του Ιερού Λόχου στην Ερμούπολη κατασκευάστηκε στο εργαστήρι γλυπτικής του Στρατή Φιλιππότη και τοποθετήθηκε το 1995 με πρωτοβουλία της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Νομού Κυκλάδων και χορηγία των απανταχού Κυκλαδιτών.


Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.