Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Το μνημείο της Μητέρας στη Φλώρινα

Το μνημείο προς τιμήν της Μητέρας βρίσκεται στο πάρκο της συμβολής των οδών Κωστόπουλου Αναστασίου και λεωφόρου Μοναστηρίου, εξήντα μέτρα νοτίως του ορθόδοξου ναού του αγίου Δημητρίου.

Πρόκειται για μια τσιμεντένια στήλη ύψους περίπου δύο μέτρων η οποία φέρει εντοιχισμένη στην πρόσοψη της μεγάλη ορειχάλκινη πλάκα. Σε αυτήν την πλάκα αναπαρίστανται ανάγλυφα μια γυναικεία μορφή (η οποία προφανώς συμβολίζει την μητέρα)  που κρατά στο δεξί της χέριι ένα βρέφος και με το αριστερό αγκαλιάζει ένα μεγαλύτερο σε ηλικία παιδί (και τα δύο αρσενικά). Παραδίπλα υπάρχουν άλλα δυο θηλυκά αυτή τη φορά παιδιά. Το ένα κρατά στην αγκαλιά του ένα αρκουδάκι και το άλλο κρατά ένα βιβλίο. Κάτω από το ανάγλυφο υπάρχει η επιγραφή:

ΜΗΤΕΡΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Στα πλαϊνά του επενδυμένου με μάρμαρο τσιμεντένιου βάθρου υπάρχει η παρακάτω επιγραφή η οποία αναφέρει τον χορηγό και το έτος τοποθέτησης του γλυπτού:

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ
ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ ΜΑΝΑΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2005

ΕΠΙ Δ.Σ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΙΚ. ΔΗΜ. ΤΑΜΠΑΚΗΣ
ΓΕΝ ΓΡΑΜ. ΓΕΩΡ. ΠΑΝ. ΛΙΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΤ/ΔΡΟΣ ΑΘΑΝ. ΓΕΩ. ΤΣΙΤΣΗΣ
ΤΑΜΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΙΩΑ. ΤΣΙΩΤΑΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΩΤ. ΙΩΝ. ΠΑΡΔΑΛΗΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡ. ΚΩΣ. ΚΛΗΜΕΝΤΙΔΗΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΛΑΖ. ΗΛΙΑ. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

Το έργο λοιπόν τοποθετήθηκε το έτος 2005 έπειτα από χορηγία του Συλλόγου Πολυτέκνων του νομού Φλώρινας. Πάνω στο ανάγλυφο υπάρχει εγχάρακτο το όνομα του γλύπτη Νικόλαου Δογούλη καθώς και το έτος της κατασκευής (2002):

ΔΟΓΟΥΛΗΣ ΓΛΥΠΤΗΣ 2002

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.