Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Το μνημείο πεσόντων στη Λευκάδα

Το μνημείο πεσόντων της Λευκάδας είναι τοποθετημένο στον ίδιο ακριβώς χώρο με το μνημείο πεσόντων του ελληνοϊταλικού πολέμου για το οποίο έγινε λόγος σε προηγούμενη ανάρτηση. Η απόσταση που υπάρχει μεταξύ τους (περίπου τέσσερα μέτρα) διασφαλίζει την άποψη ότι δεν πρόκειται για μια μνημειακή οντότητα αλλά για δυο ξεχωριστά μνημεία τα οποία κατασκευάστηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Το εν λόγω μνημείο είναι μάλλον το παλαιότερο. Πρόκειται για μια λιτή κατασκευή, μια στήλη ύψους περίπου ενός μέτρου και πενήντα εκατοστών, τοποθετημένη πάνω σε βάθρο δυο επιπέδων. Είναι κατασκευασμένη από τσιμέντο και ντυμένη περιμετρικά με μάρμαρο. Στην πρόσοψη της υπάρχει ένα ορειχάλκινο ανάγλυφο κυκλικού σχήματος πάνω στο οποίο αναπαρίσταται μια γυναικεία μορφή η οποία εφορμά προς τα εμπρός έχοντας φτερά στην πλάτη και κρατώντας στον αέρα ένα σπαθί. Στα πόδια της υπάρχουν νεκροκεφαλές.

Κάτω από το ανάγλυφο υπάρχει εγχάρακτη η επιγραφή:

ΤΕΘΝΑΜΕΝΑΙ ΓΑΡ
ΚΑΛΟΝ ΕΝΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙΣΙ
ΠΕΣΟΝΤΑ ΑΝΔΡ ΑΓΑΘΟΝ
ΠΕΡΙ Η ΠΑΤΡΙΔΗ ΜΑΡΝΑΜΕΝΟΝ

Η χαμηλή αισθητική ποιότητα του έργου καθώς και η απουσία της υπογραφής του γλύπτη μας οδηγεί πιθανώς στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα από τα πολλά ανάλογα γλυπτά που τοποθέτησε κατά εκατοντάδες η Χούντα των Συνταγματαρχών σε πόλεις και χωριά. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.