Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Η ανάγλυφη προτομή του Αντώνιου Τζεβελέκη στη Λευκάδα

Ο Αντώνης Τζεβελέκης γεννήθηκε στο νησί της Λευκάδας το 1914. Αρχικά, ασχολήθηκε με το ναυτιλιακό γραφείο του πατέρα του και έπειτα αφοσιώθηκε στην πολιτιστική δράση με σκοπό και στόχο την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του νησιού του. Υπήρξε ιδρυτής το έτος 1955 των Γιορτών Λόγου και Τέχνης καθώς και του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκόρ Λευκάδας.

Η ανάγλυφη προτομή του είναι τοποθετημένη στην παραλία της Λευκάδας, σε μικρό πάρκο στην αρχή της κεντρικής οδού Γουλιέλμου Δαίπερφελδ. Το έργο είναι εντοιχισμένο στο πάνω μέρος μιας τσιμεντένιας στήλης ύψους περίπου δύο μέτρων. Είναι κατασκευασμένο από ορείχαλκο και αναπαριστά την κεφαλή του τιμώμενου προσώπου. Ο Τζεβελέκης φοράει γυαλιά μυωπίας και έχει μακριά μαλλιά και μούσι. Κάτω από την ανάγλυφη προτομή είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΖΕΒΕΛΕΚΗΣ
ΑΚΑΜΑΤΟΣ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 1955
ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΟΛΚΛΟΡ
ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Παρακάτω είναι χαραγμένη η επιγραφή:

50 ΧΡΟΝΙΑ
ΓΙΟΡΤΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ
1955 - 2005

Από την παραπάνω επιγραφή συμπεραίνουμε πως το έργο τοποθετήθηκε το έτος 2005 με αφορμή την συμπλήρωση 50 ετών από την αρχή των Γιορτών Λόγου και Τέχνης. Πάνω στο ανάγλυφο και περιμετρικά αυτού υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του δημιουργού γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη καθώς και το έτος της κατασκευής (2004):

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ 04

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.