Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Το Δημοτικό Σχολείο του Ανατολικού

Το Δημοτικό Σχολείο του Ανατολικού βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, εβδομήντα μέτρα νοτίως του ορθόδοξου ναού της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. 

Πρόκειται για μια πέτρινη, διώροφη κατασκευή ορθογώνιου σχήματος. Η πρόσοψη του κοιτάει προς το νότο. Η κεντρική θύρα είναι κατασκευασμένη από ξύλο και σε αυτήν οδηγεί τσιμεντένια κλίμακα τεσσάρων σκαλοπατιών. Δεξιά και αριστερά της θύρας υπάρχουν δυο ορθογώνια παράθυρα και μπροστά από αυτήν δυο τσιμεντένιοι κίονες, καλυμμένοι με επεξεργασμένη πέτρα. Η πρόσοψη φέρει εφτά παράθυρα στον πρώτο όροφο και οχτώ στο ισόγειο (δυο τα παράθυρα που αναφέρθηκαν πλάι στην πόρτα και επιπλέον άλλα έξι). Πάνω από την κεντρική θύρα, στο μέσο σχεδόν της πρόσοψης υπάρχει πινακίδα που αναγράφει τα λόγια:

ΔΗΜΟΤΙCΟ CXOΛΕΙΟ

Από δύο παράθυρα υπάρχουν στη δυτική και ανατολική πλευρά του κτιρίου (από ένα σε κάθε όροφο) ενώ στην βορεινή πλευρά υπάρχουν τρία παράθυρα στο ισόγειο και τρία στον πρώτο όροφο.

Την ανέγερση του κτιρίου ανέλαβε η Κοινότητα του Ανατολικού με την στήριξη  της Επιθεώρησης Δημοτικών Σχολείων Νομού Κοζάνης και την υλική αρωγή της Διεύθυνσης Εποικισμού Δυτικής Μακεδονίας. Εργολάβος αναδείχτηκε έπειτα από διαγωνισμό ο Σταύρος Πετρίδης. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το έτος 1936.

Στις μέρες μας είναι ανακαινισμένο και σε καλή κατάσταση. Δυστυχώς όμως, όπως σχεδόν όλα τα πέτρινα κτίρια της περιοχής, έτσι και αυτό σοβατίστηκε με αποτέλεσμα να μειωθεί του αισθητικό του κάλλος.

ΥΓ: Ευχαριστώ θερμά τον κ. Ιωάννη Σιδερίδη από το Ανατολικό για τις πολύτιμες πληροφορίες που μου παρείχε μέσω του πλούσιου αρχείου του σχετικά με το χρονικό ανέγερσης του σχολείου. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.