Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Ο ορθόδοξος ναός της αγίας Τριάδας στην Άνω Σύρο

Ο ναός της αγίας Τριάδας είναι μια από τις δυο ορθόδοξες εκκλησίες της Άνω Σύρου (αν και η ύπαρξη δύο ιερών υποδηλώνει ότι κάποια στιγμή στην ιστορία του χρησιμοποιήθηκε και από τα δυο δόγματα, καθολικό και ορθόδοξο). Βρίσκεται πάνω από την συνοικία του Σαν Μπαστιά, στο δυτικό μέρος του οικισμού, κοντά στην μικρή πλατεία όπου στεγάζεται το Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη.

Ο μικρός αυτός ναός είναι πράγματι τόσο στριμωγμένος μέσα στις κατοικίες και τα στενά σοκάκια που η φωτογράφιση στο σύνολο του είναι μάλλον αδύνατη. Γι' αυτό και όσες φωτογραφίες του ναού δείτε, όλες απεικονίζουν μονάχα ένα τμήμα του. Όταν τον επισκέφτηκα το καλοκαίρι του 2015, η θύρα ήταν κλειστή οπότε δεν έχω εικόνα του εσωτερικού του. Εξωτερικά, υπάρχει ένα κωδωνοστάσιο εντοιχισμένο στον περίβολο στην βάση του οποίου υπάρχει ξύλινη θύρα η οποία οδηγεί στο εσωτερικό της αυλής του ναού. Πάνω ακριβώς από την θύρα υπάρχει μια εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα η οποία αναγράφει τα παρακάτω λόγια:

ΟΔΕ
ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΝΑΟΣ
ΑΝΕΚΑΙΝΙΣΘΗ ΔΑΠΑΝΗ ΜΕΝ ΕΥΣΕΒΕΙ
ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ
ΠΡΟΘΥΜΩ Δ' ΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΕ ΑΥΤΑΔΕΛΦΟΥ ΑΥΤΟΥ
ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΙΤΑΟΥΛΗ
ΦΙΛΟΚΑΛΩΝ ΕΦΟΡΩΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΝΑΟΥ
ΛΕΓΕΤΩ ΤΟΙΝΥΝ Ο ΕΙΣΙΩΝ
ΑΓΙΑΣΟΝ ΟΥΝ ΚΥΡΙΕ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΡΕΠΕΙΑΝ
ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΣΟΥ
ΣΥΡΟΣ ΤΗ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1878

Η πλάκα λοιπόν μνημονεύει εργασίες ανακαίνισης οι οποίες ολοκληρώθηκαν στης 30 Οκτωβρίου του 1878. Προφανώς, ο ναός χτίστηκε παλαιότερα.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.