Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Ο ορθόδοξος ναός του αγίου Νικολάου των Φτωχών στην Άνω Σύρο

Ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου είναι κατά βάση ένας αμιγώς καθολικός οικισμός με την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του να ανήκουν στην παπική Καθολική Εκκλησία. Πέρα όμως από το πλήθος των καθολικών εκκλησιών που υπάρχουν στο λόφο της, ο επισκέπτης θα συναντήσει και ορθόδοξες εκκλησίες η παλαιότερη των οποίων είναι ο άγιος Νικόλαος των Φτωχών (ή Πτωχών). 

Ο ναός βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του λόφου, ενενήντα μέτρα νοτίως του Σαν Τζώρτζη. Πρόκειται για μια πετρόκτιστη εκκλησία στο ρυθμό της μονόκλιτης βασιλικής. Η κεντρική είσοδος βρίσκεται στη νότια πλευρά και σε αυτή οδηγεί κλίμακα δύο σκαλοπατιών. Η πόρτα είναι κατασκευασμένη από ξύλο. Άλλη μια ξύλινη πόρτα, μικρότερων διαστάσεων, υπάρχει επίσης λίγα μέτρα δυτικώς της προηγούμενης. Πάνω από τις δυο πόρτες υπάρχουν αντίστοιχα δυο εντοιχισμένες μαρμάρινες πλάκες οι οποίες αναγράφουν αντίστοιχα τα παρακάτω λόγια:

ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΝΑΟΥ
1686

1763
ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΘΗΝ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΣ
ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΙΑΠΟΛΩΝ ΧΡ
ΙΣΤΙΑΝΩΝ ΔΩΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΙΑΣ ΔΕ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ
ΕΝΙΕΡΟΜΧΟΙΣ ΚΥΡ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΠΟΛΥΚΡΕΤΗ
ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΑΥΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΙΕΡΕΩΣ

Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις δύο επιγραφές, ο ναός χτίστηκε το έτος 1686 και ανακαινίστηκε το 1763. Το κωδωνοστάσιο - πέτρινο και περίτεχνο με θόλο στην κορυφή του - είναι εντοιχισμένο στην ανατολική πλευρά του ναού. Τέλος, στην δυτική πλευρά υπάρχει μια ακόμα εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα η οποία αναγράφει τα παρακάτω:

ΔΤΑΘ
ΕΝ ΕΤΕΙ ΤΗΣ ΕΝΣΑΡΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΕΙΑΣ ΑΧΨΑ
ΕΤΕΛΕΙΩΘΗ Η ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΙΣ  ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΤΕ ΙΕΡΟΥ
ΤΑΤΟΥ ΗΜ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΑΓΟΙΣ ΠΡΣ ΗΜ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΙ
Α ΠΟΛΛΩΝ ΕΥΣΕΒΕΣΤΑΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΔΟΡΕ ΤΕ ΕΛΕ
ΗΜΟΣΗΝΗΣ ΔΙΔΟΜΕΝΗΣ ΠΑΡΑΔΕΑΝΑ [...]
ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΙΑ ΜΕΡΙΚΗ ΤΕ ΕΞΟ
[...]

Η τελευταία επιγραφή είναι γραμμένη με τις λέξεις στα κεφαλαία και ενωμένες σύμφωνα με την αρχαία ελληνική γραφή. Αυτό σε συνδυασμό με την φθορά του χρόνου καθιστά αρκετά δύσκολη την ανάγνωση της. Μετέφερα στο χαρτί όσα μπόρεσα να διακρίνω.

Όπως ανέφερα σε παλαιότερη ανάρτηση, στον περίβολο του ναού υπάρχει το μνημείο προς τιμήν των πεσόντων Ορθοδόξων κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.