Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Ο καθολικός ναός της Παναγίας του Καρμήλου στην Άνω Σύρο

Ο ναός της Παναγίας του Καρμήλου Όρους βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του οικισμού της Άνω Σύρου, πενήντα μέτρα νοτίως του κεντρικού καθολικού ναού του αγίου Γεωργίου.

Ο ναός είναι στριμωγμένος ανάμεσα στα στενά σοκάκια του οικισμού. Είναι κατασκευασμένος από πέτρα και την μαρμάρινη επένδυση που αντικρίζει ο επισκέπτης στις μέρες μας την έλαβε το 1824 όταν πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης και ανακατασκευής. Η πρόσοψη του ναού είναι πράγματι εντυπωσιακή με το μάρμαρο να κυριαρχεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της. Δεξιά και αριστερά της θύρας υπάρχουν δυο παράθυρα τα οποία φέρουν ανάγλυφη αναπαράσταση του ήλιου το ένα και ενός αγγέλου το άλλο. Πάνω από την ξύλινη κεντρική θύρα αναπαρίσταται ανάγλυφα η εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό στην αγκαλιά της και πιο πάνω υπάρχει ένας θυρεός ο οποίος φέρει στο εσωτερικό του μια επιγραφή στα λατινικά την οποία δυστυχώς δεν μπόρεσα να διακρίνω. Ο θυρεός φέρει στα δεξιά και τα αριστερά του φυτική και ζωική διακόσμηση. Μεταξύ της εικόνας της Παναγίας και της κεντρικής θύρας υπάρχει υπάρχει επιγραφή η οποία μνημονεύει πιθανώς το έτος ανέγερσης του ναού:

ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΝΑΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΜΗΛΟΥ
1640

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.