Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Ο καθολικός ναός της Ευαγγελίστριας στην Ερμούπολη

Ο ναός της Ευαγγελίστριας αποτελεί τον ενοριακό ναό των καθολικών της Ερμούπολης. Η εκκλησία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης, εκατό μέτρα νοτίως της πλατείας Τσιροπινά και του κτιρίου της Νομαρχίας.

Ο ναός σύμφωνα με τις πηγές χτίστηκε πάνω σε παλαιότερη εκκλησία. Τα έξοδα για την ανέγερση του ανέλαβε ο πρόξενος της Αυστρίας στη Σύρο, Γρηγόριος Στεφάνου. Ο ναός αποπερατώθηκε το 1829 ενώ το 1834 ενταφιάστηκε σε αυτόν ο χορηγός του. Είναι μονόχωρος με την ξύλινη κεντρική θύρα του να κοιτάζει δυτικά προς την πλευρά της οδού Καλομενοπούλου. Ένα μικρό καμπαναριό είναι εντοιχισμένο στην ανατολική πλευρά. Πάνω από την κεντρική θύρα του ναού υπάρχει η ακόλουθη επιγραφή, γραμμένη στα λατινικά:

DEIPX RAE VIRGIN[...] ANGELO SALUTATAE
[...]ALNO TITULODICATUM TEMPLUM
GREGORIUS STEPHANO SYRENSIS
AUSTRIAE IMPERATORIS PROCONSUL
EXISTENS
AFUNDAMENTIS EREXIT DEDICAVITO 
ANNO REPATAE SALUTIS MDCCCXXIX

OARXHTEKTON XA CHMO
THNIOS

Σε αυτήν την επιγραφή διασώζεται το όνομα του χορηγού (Gregorius Stephano - Γρηγόριος Στεφάνου) το έτος της ανέγερσης (MDCCCXXIX δηλαδή 1829 στη λατινική αρίθμηση) καθώς και το όνομα του αρχιτέκτονα στην τελευταία σειρά (XA CHMΟ THNIOS από τα οποία καταλαβαίνω μόνο το επίθετο της καταγωγής από την Τήνο).

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές
  • Σύρος, Ταξιδιωτικός Οδηγός, Εκδόσεις Explorer, Αθήνα, 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.