Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Ερμούπολη

Ο μητροπολιτικός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος είναι ο αρχαιότερος ορθόδοξος ναός της Ερμούπολης. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το έτος 1824 με την έλευση των πρώτων προσφύγων από τα Ψαρά και την Χίο και ολοκληρώθηκε το έτος 1831.

Ο ναός βρίσκεται μπροστά από την πλατεία της Μεταμόρφωσης, 180 μέτρα δυτικά του Δημαρχιακού Μεγάρου. Πρόκειται για μια τρίκλιτη βασιλική χωρίς τρούλο με δυο εντοιχισμένα κωδωνοστάσια δεξιά και αριστερά της ανατολικής πλευράς του ναού. Επίσης στην ανατολική πλευρά και έξω από τον περίβολο, βρίσκονται μια σειρά από προτομές συριανών μητροπολιτών. Η κεντρική είσοδος βρίσκεται στη νότια πλευρά ενώ στη δυτική είναι χτισμένο το μητροπολιτικό μέγαρο. Εντός του περιβόλου του ναού υπάρχει κρύπτη στην οποία είναι θαμμένος ο Άνθιμος Γαζής από της Μηλιές του Πηλίου. Δυστυχώς, όταν επισκέφτηκα το ναό το καλοκαίρι του 2015 η πρόσβαση ήταν αδύνατη και δεν μπόρεσα να δω την κρύπτη με τα μάτια μου.

Αξίζει επίσης να προσθέσουμε ότι εδώ βρίσκεται και καμπάνα από εκκλησία των Ψαρών η οποία μεταφέρθηκε από τους πρόσφυγες κατά την καταστροφή του νησιού τους από τους Οθωμανούς.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.