Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Ο καθολικός ναός της Μετάστασης της Θεοτόκου στον Πάγο της Σύρου


Ο καθολικός ναός της Μετάστασης της Θεοτόκου βρίσκεται στο κέντρο του μικροσκοπικού οικισμού του Πάγου στο νησί της Σύρου.

Ο ναός εγκαινιάστηκε το έτος 1881 και έγινε ενοριακός ένα χρόνο αργότερα, το 1822 όπως μαρτυρά και η εντοιχισμένη πλάκα πάνω από την κεντρική θύρα. Στον περίβολο του υπάρχει το μνημείο πεσόντων και στην πίσω πλευρά, πλάι στο κοινοτικό γραφείο η προτομή του Παύλου Κούπερς. Και για τα δυο μνημεία έγραψα σε προηγούμενα άρθρα. 

Η κεντρική θύρα του ναού βρίσκεται στη μεσημβρινή πλευρά. Είναι κατασκευασμένη από σίδερο και φέρει διάφορα ανάγλυφα επάνω της. Περιμετρικά αυτής υπάρχει τοποθετημένο μάρμαρο το οποίο σχηματίζει ψευδοαέτωμα στην κορυφή. Στο μέσον του υπάρχει η εγχάρακτη επιγραφή:

ΚΑΙ ΤΟ ΌΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΘΕΝΟΥ
ΜΑΡΙΑ ακ 127
1882 ΟΚΤ 30

Στη βόρεια πλευρά του ναού και ακριβώς κολλημένο επάνω του είναι το παρεκκλήσι της Κιουράς της Πλάκας το οποίο όπως μαρτυρά η επιγραφή ακριβώς πάνω από την κεντρική θύρα χτίστηκε τον Απρίλιο του 1831. Στην ανατολική πλευρά του παρεκκλησίου είναι χτισμένο το κωδωνοστάσιο του ναού. Πάνω στον τσιμεντένιο περίβολο υπάρχει μια έτερη εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ
ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΩς ΘΕΟΤΟΚΟΥ
ΈΤΟΣ ΙΔΡΎΣΕΩΣ 
1881

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.