Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Το μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Ανατολή των Ιωαννίνων

Στην κεντρική πλατεία της Ανατολής των Ιωαννίνων μπροστά από το κτίριο του Δημαρχείου και λίγα μέτρα παραδίπλα από το Δημοτικό Σχολείο της περιοχής βρίσκεται τοποθετημένο το "Μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού".

Πρόκειται για μια ορειχάλκινη κατασκευή έργο του γλύπτη Κωσταντίνου Καζάκου. Στο γλυπτικό σύμπλεγμα αναπαρίστανται ένας ορθόδοξος ιερέας, ένας άνδρας με δυο μικρά παιδιά γύρω του και δυο γυναίκες. Ο ιερέας βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του μνημείου. Φέρει ιερατική ενδυμασία και με το αριστερό του χέρι κρατά υψωμένο έναν σταυρό. Με το δεξί του χέρι ακουμπά το κεφάλι μιας γυναίκας η οποία βρίσκεται πεσμένη καταγής και έχει στην αγκαλιά της μια έτερη γυναίκα η οποία είναι λαβωμένη και ετοιμοθάνατη. Στην αριστερή πλευρά του μνημείου κυριαρχεί η μορφή του άνδρα - Πόντιου αντάρτη ο οποίος είναι ζωσμένος με σφαίρες και κρατά με τα χέρια του σταθερά από τη μέση την κόρη του. Η κόρη κοιτάζει με θλίψη την ετοιμοθάνατη μητέρα. Στα αριστερά του αντάρτη υπάρχει η μορφή ενός μικρού αγοριού σχολικής ηλικίας το οποίο φέρει στον ώμο τσάντα.

Στην πρόσοψη του βάθρου υπάρχει εντοιχισμένη μεταλλική πλάκα στην οποία αναγράφονται τα παρακάτω λόγια:

ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑC
ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑCΙΑΤΙΚΟΥ 
ΕΛΛΗΝΙCΜΟΥ

Στα πλαϊνά του βάθρου υπάρχει έτερη μεταλλική πλάκα η οποία φέρει ανάγλυφο ποντιακό μονοκέφαλο αετό και από κάτω χαραγμένα τα λόγια:

ΔΗΜΟC ΑΝΑΤΟΛΗC
ΜΑΪΟC 2005

Πάνω στην βάση του γλυπτού, δίπλα στα πόδια του ιερέα υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη και το έτος της κατασκευής:

Κ. Καζάκος 05

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πραγματοποιήθηκαν στις 22 Μαΐου του 2005.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές
  1. Πολικές της Μνήμης: Τα ιστορικά και άλλα μνημεία ως όψεις καταγραφής της ιστορικής και κοινωνικής μνήμης. Τα Μνημεία του Δήμου Ανατολής Ιωαννίνων, Μποτωνάκη Νίκη, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα σπουδών Λαϊκού Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.