Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Η προτομή του Γεώργιου Δουράτσου στην Ερμούπολη

"Τα οχυρά δεν παραδίδονται. Καταλαμβάνονται". Αυτή ήταν η ιστορική πλέον φράση η οποία αποτέλεσε την απάντηση του Διοικητή των Οχυρών του Ρούπελ, Ταγματάρχη Γεώργιου Δουράτσου. Η μάχη των Οχυρών υπήρξε μια πραγματικά ένδοξη στιγμή στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας και ο Γεώργιος Δουράτσος υπήρξε ενεργό μέλος και πρωταγωνιστής της.

Η προτομή του βρίσκεται βρίσκεται στο νησί της Σύρου (τόπο καταγωγής του ηρωικού στρατιωτικού), στην πόλη της Ερμούπολης, σε μικρή πλατεία, εκατό μέτρα νοτίως του Δημαρχιακού Μεγάρου της πόλης. Κατασκευάστηκε το έτος 2004, 63 ολόκληρα έτη μετά την Μάχη των Οχυρών, από τον γλύπτη Σταύρο Βαλασάκη. Δωρητές του έργου υπήρξαν τα ανίψια του Δουράτσου, Αλέξανδρος και Αικατερίνη Γενναδίου. 

Το έργο είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο. Ο Δουράτσος αποδίδεται σε μέση ηλικία ντυμένος με στρατιωτική στολή. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένες οι τρεις παρακάτω επιγραφές:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΔΟΥΡΑΤΣΟΣ
ΥΠΟΣ/ΓΟΣ Ε.Α. ΕΚ ΣΥΡΟΥ
1894 - 1981
Ο Ηρωικός διοικητής του οχυρού
ΡΟΥΠΕΛ 1941

Εις μνήμην
από τα ανήψια του
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΕΩΣ 2004
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΚΑΒΑΛΑΣ

Στα πλαϊνά του βάθρου υπάρχει εγχάρακτο το όνομα του γλύπτη και το έτος της κατασκευής:

ΕΠΟΙΕΙ 2004
ΣΤ. ΒΑΛΑΣΑΚΗΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.