Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Το κτίριο της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Ερμούπολη

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) της Σύρου, η Σχολή ιδρύθηκε ως Δημόσια Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού το 1961 από τον τότε Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανδριανόπουλο. Ξεκίνησε την λειτουργία της το 1962 και έκτοτε έχουν αποφοιτήσει από τις τάξεις της πάνω από 1.000 σπουδαστές.

Η Σχολή στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο (κατά τη γνώμη μου από τα ομορφότερα της Ερμούπολης) το οποίο είναι τοποθετημένο στον μόλο του λιμανιού ανατολικά των Αποθηκών Διαμετακόμισης, ακριβώς πάνω στο κύμα του Αιγαίου με πλήρη θέα προς τη Ρήνεια και την Τήνο. Το κτίριο έχει ορθογώνιο σχήμα και δυο ορόφους. Παρουσιάζει απόλυτη συμμετρία στις τέσσερις πλευρές του: στις δυο οριζόντιες πλευρές υπάρχουν από δέκα ορθογώνια παράθυρα και μια θύρα στο ισόγειο και άλλα τόσα στον πρώτο όροφο ενώ στις πλαϊνές πλευρές υπάρχουν δύο παράθυρα και μια θύρα και άλλα τρία παράθυρα στον πρώτο όροφο. Η κεντρική είσοδος βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του κτιρίου. Πάνω από αυτήν υπάρχει μεταλλική πινακίδα η οποία αναγράφει τα λόγια:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΑΚΑΔΗΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
ΣΥΡΟΥ

Το όμορφο αυτό κτίριο χτίστηκε μεταξύ 1880 και 1925 και αρχικά στέγαζε τις υπηρεσίες της εταιρείας Eastern Telegraph (Αγγλικό Τηλεγραφείο της Ανατολής).

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.