Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Το κτίριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην Ερμούπολη

Η Ερμούπολη - αν και βεβαίως έχει απολέσει την οικονομική ευμάρεια και την πολιτιστική ακτινοβολία του παρελθόντος - συνεχίζει μέχρι και τις μέρες μας να αποτελεί σημαντικό πολιτικό και διοικητικό κέντρο του ελληνικού Αρχιπελάγους. Σε αυτήν στεγάζεται η έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η οποία καλύπτει γεωγραφικά τα νησιώτικα συμπλέγματα των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.

Το κτίριο όπου στεγάζεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται επί της πλατείας Τσιροπινά, λίγα μέτρα ανατολικά της κεντρικής πλατείας Μιαούλη. Το κτίριο πριν την αλλαγή στον διοικητικό χάρτη της Ελλάδας στέγαζε τις λειτουργίες της Νομαρχίας Κυκλάδων γι' αυτό και οι περισσότεροι ντόπιοι το γνωρίζουν ως "Νομαρχία". Το κτίριο ανήκε στον Κωνσταντίνο Τσιροπινά και χτίστηκε το έτος 1884. Οι κληρονόμος του Αντώνιος Τσιροπινάς το δώρισε στο ελληνικό κράτος το έτος 1938 και έκτοτε χρησιμοποιείται για την στέγαση δημόσιων υπηρεσιών.

Πρόκειται για ένα ακόμα αρχιτεκτονικό στολίδι της συριανής πρωτεύουσα, ένα υπέροχο δείγμα νεοκλασικού ρυθμού από τα πολλά που κοσμούν τα γραφικά στενά της. Η πρόσοψη του κοσμείται από δύο μαρμάρινους κίονες ιωνικού ρυθμού ενώ στην μαρμάρινη παραστάδα πάνω από την ξύλινη θύρα είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Στην πρόσοψη υπάρχουν τρία μεγάλα ορθογώνια παράθυρα που χωρίζονται μεταξύ τους με ψευδοκίονες. Στη σκεπή, υπάρχει περιμετρικά του κτιρίου μαρμάρινο κιγκλίδωμα και στο σημείο όπου αυτό στέκεται πάνω από την κεντρική θύρα υπάρχουν δυο αγάλματα. Δυστυχώς, βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση και δεν μπόρεσα να διακρίνω τι ακριβώς αναπαριστούν. Πρόκειται πάντως για δυο γυναικείες μορφές, ντυμένες με αρχαιοελληνικό χιτώνα. Δυο εντοιχισμένες μαρμάρινες πλάκες στα πλαϊνά της εισόδου μνημονεύουν το όνομα του δωρητή καθώς και τη νέα λειτουργία του κτιρίου:

ΔΩΡΕΑ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΣΙΡΟΠΙΝΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.